Zeman: Ako se EU ne sabere, stiže 10 miliona izbjeglica

Zeman se sarkastično složio sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini koja smatra da islam ima mjesto u evropskoj kulturi, rekavši da "islam definitivno pripada tu zbog rata sa Otomanskim carstvom"
70 pregleda 1 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2018. 10:37h

Evropska unija mogla bi da se suoči sa masovnim prilivom oko deset miliona izbjeglica iz Afrike narednih godina, ako ne promijeni svoju politiku, tvrdi češki predsjednik Miloš Zeman.

"Ako EU ne skupi hrabrost da ojača svoje spoljne granice, o čemu stalno priča, ali ništa ne radi, imaćemo deset miliona izbjeglica u narednih nekoliko godina", rekao je Zeman za praški Barandov TV kanal.

Zeman je dodao da priliv izbjeglica iz muslimanskih zemalja predstavlja prijetnju po evropsku kulturu jer te dvije kulture, kako kaže, nisu kompatibilne, piše Tanjug.

Zeman se sarkastično složio sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini koja smatra da islam ima mjesto u evropskoj kulturi, rekavši da "islam definitivno pripada tu zbog rata sa Otomanskim carstvom".

Češki predsjednik predlaže da umjesto da prihvati izbjeglice, EU treba da pruži finansijsku pomoć državama odakle one dolaze, prenosi RT.

Češka zajedno sa Mađarskom i Poljskom odbija da primi migrante po sporazumu EU o njihovoj raspodjeli.

Bonus video: