zbog sve većih tenzija u istočnom mediteranu

Erdogan pozvao EU na dijalog o spornim pitanjima

Turski predsjednik do 29. novembra produžio potragu za gasom, a istraživanje se obavlja u pomorskoj zoni oko koje se Ankara i Atina spore

1958 pregleda 3 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas Evropsku uniju na dijalog usljed sve većih tenzija u istočnom Mediteranu, ali je uprkos tome tamo ipak danas produžio potragu za gasom.

Ta misija je danas produžena do 29. novembra, a istraživanje se obavlja u pomorskoj zoni oko koje se Ankara i Atina spore.

Prisustvo turskog istraživačkog broda "Oruk Reis" u spornom području je dovelo Tursku i Grčku na rub rata, a i izazvalo višemjesečne tenzije u odnosima s EU koja je ovog mjeseca produžila sankcije Ankari za još godinu dana i planira da ih pooštri.

Kaznene mjere uključuju ograničeno izdavanje viza i zamrzavanje imovine licima povezanim sa potragom za gasom u Mediteranu.

"Čekamo da EU ispuni svoja obećanja, da nas ne diskriminiše ili bar da ne postane oruđe za stvaranje neprijateljstva prema našoj zemlji", rekao je Erdogan na kongresu svoje stranke.

Turski lider je tvrdio da Turska "ne vidi svoju budućnost nigde drugdje do u Evropi" i da Ankara želi "najtješnju saradnju s prijateljima i saveznicima".

"Ne mislimo da s nekom državom ili institucijom imamo problem koji se ne može riješiti političkim, diplomatskim putem ili dijalogom", rekao je Erdogan.

Lideri EU će početkom decembra razgovarati o novim sankcijama protiv Turske.

Preporučujemo za Vas