Merkel uputila poruku svijetu o globalnom izazovu - koronavirusu

"Svaka zemlja u kontekstu epidemije pokušava da da sopstvene odgovore i da doprinese odgovorima na globalnoj sceni. Nesumnjivo je da se globalni izazovi poput epidemije mogu prevladati samo globalnim naporima", poručila je Merkel

12692 pregleda 6 komentar(a)
Merkel, Foto: Reuters
Merkel, Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se globalni izazovi poput epidemije mogu prevladati samo globalnim naporima.

Merkel je uputila video poruku koja je objavljena na Samitu zemalja G20, kojom trenutno predsjedava Saudijska Arabija.

"Svaka zemlja u kontekstu epidemije pokušava da da sopstvene odgovore i da doprinese odgovorima na globalnoj sceni. Nesumnjivo je da se globalni izazovi poput epidemije mogu prevladati samo globalnim naporima", poručila je Merkel.

Ističući da su pokrenuti globalni programi vakcine ACT Accelerator i COVAX protiv COVID-19, Merkel je poručila da ovaj globalni program služi razvoju i distribuciji ljekova i vakcina.

"Cilj je raspodeliti dvije milijarde doza vakcine do kraja 2021. Za ovu inicijativu prikupljeno je oko pet milijardi dolara", rekla je Merkel.

Naglasila je da bi svaka zemlja trebalo da ima pristup vakcini, koja bi trebala da ima pristupačnu cijenu kako bi se kontrolisala epidemija."Obećana sredstva za to nisu dovoljna. Stoga vas molim da podržite ovu važnu inicijativu. Ova kratkoročna pomoć je u našem najboljem interesu", navela je Merkel.

Merkel je poručila da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) mora biti ojačana, te zaključila:

"Potrebne su nam pouzdane finansije, bolja saradnja, veća nezavisnost. G20 ovdje može da pruži važnu i preko potrebnu podršku. Ako stojimo zajedno širom svijeta, možemo kontrolisati i prevladati virus. Zbog toga nam je potrebno više truda", rekla je.