održao sastanak sa preduzetnicima

Papa Franjo: Današnji svjetski sistem je neodrživ

"Kada prođe sanitarna kriza koju sada proživljavamo, najgora reakcija bi bila pasti u još grozničaviji konzumerizam", kazao je papa

3875 pregleda 14 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Papa Franjo je zaključio međunarodni virtualni sastanak s mladim preduzetnicima naglaskom na potrebu hitnog prelaska na drugačiji ekonomski model kako bi se pomoglo "zlostavljanoj" Zemlji, siromašnima i marginalizovanima.

U video poruci učesnicima tog susreta papa je danas poručio: "Znate da je hitno potreban drugačiji ekonomski kontekst, hitno je odgovorno prihvatiti činjenicu da je sadašnji svjetski sistem neodrživ s raznih stanovišta, i da pogađa našu sestru Zemlju, tako teško izrabljenu, kao i siromašne i marginalizovane".

"Ozbiljnost sadašnje situacije, koju dodatno otežava pandemija Kovida-19, zahtijeva odgovornu svijest svih društvenih učesnika, svih nas", objasnio je. "Kada prođe sanitarna kriza koju sada proživljavamo, najgora reakcija bi bila pasti u još grozničaviji konzumerizam."

Trodnevnu video-konferenciju na inicijativu pape nazvanu "Franjova ekonomija" pratilo je oko 2.000 mladih preduzetnika i studenata iz četrdesetak zemalja koji žele promijeniti sadašnje ekonomske modele i izgraditi pravedniju budućnost, prenosi Hina.

Preporučujemo za Vas