Ne miješati uznemiravanje i udvaranje

Dobacivanje ženama postaje krivično djelo u Njemačkoj?

Svaka žena zna neprijatan osjećaj kada joj na ulici muškarci dobacuju ili zvižde. Ali to u Nemačkoj nije kažnjivo, osim ako je dobacivanje po sebi uvredljivo. Jedna studentkinja je pokrenula peticiju za promenu zakona.

3843 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dobacivanje ženama na ulici mnogi muškarci još uvijek smatraju komplimentom. Ali, takvo dobacivanje ili zviždukanje žene mahom doživljavaju kao uznemiravanje. Na Instagramu objavljuju primjere, a u brojnim gradovima upozoravaju na taj problem ispisujući upozorenja po trotoarima.

Slično uznemiravanje događa se i u virtuelnom prostoru, na društvenim mrežama.

Dosad takvo seksističko dobacivanje muškaraca ženama u Njemačkoj ostaje bez posljedica. Ali studentkinja Antonij Kvel (20) iz gradića Fulde namjerava da to promijeni. U avgustu je pokrenula onlajn-peticiju upućenu ministarstvima pravosuđa i porodice. Već ju je potpisalo više od 65.000 ljudi.

„To ne čini svaki muškarac, ali svaka žena to zna. Catcalling, tako se naziva verbalno seksualno uznemiravanje. Dobacivanje ne bi trebalo miješati s komplimentima. Dobacivanje je iskorišćavanje dominacije i moći“, kaže se u peticiji.

Verbalno seksualno uznemiravanje u Njemačkoj nije kažnjivo. Pretpostavka za postojanje seksualnog uznemiravanja je seksualno konotirani kontakt. Peticija zato zahtijeva da se verbalno seksualno uznemiravanje u zakonu definiše kao zasebno krivično djelo.

Njemački zakon predviđa kazne za uvrede: novčanu kaznu ili, u posebno teškim slučajevima, i kaznu zatvora do dvije godine. U nekim slučajevima taj član zakona važi i za verbalno seksualno uznemiravanje na ulici.

„To je slučaj kad je izjava izričito ponižavajuća“, kaže Anja Šmit sa Univerziteta Hale-Vitenberg. Ali izjave poput „imaš zgodno tijelo“ ne potpadaju pod taj član.

Aktivistkinja Antonija Kvel predlaže kažnjavanje seksističkog dobacivanja novčanom globom, kao u Francuskoj, gdje je ta vrsta uznemiravanja kažnjiva od prije dvije godine. Oni koji dobacuju, mogu da budu kažnjeni sa najviše 750 evra. Seksističko dobacivanje je kažnjivo i u Portugaliji, Belgiji i Holandiji.

Ne miješati uznemiravanje i udvaranje

Prema jednom istraživanju koje je sprovela Fondacija za evropske progresivne studije, dvije trećine žena u Njemačkoj su u posljednje dvije godine najmanje jednom za sobom čule zvižduke na ulici. Više od 40 odsto ih je doživjelo dobacivanja, viceve, seksističke uvrede ili gestove. Trećina njih su žene mlađe od 25 godina.

„Ima različitih slučajeva. Naravno da se radujemo zbog nekih oblika pažnje. Ako se neka žena tome veseli, to je njeno pravo“, kaže Antonija Kvel za DW.

Ali, dodaje, mora se pokloniti pažnja ženama koje imaju uznemirujuća iskustva. „Godinama se govori o takvim slučajevima i priča u krugu prijatelja. Mislim da većina žena koje žive u gradovima zna taj fenomen“, kaže ova aktivistkinja.

Kvel priča o svojim iskustvima. Jedne večeri se biciklom vraćala kući, kada ju je sustigao automobil u kojem su bila dva muškarca. Jedan od njih je kroz prozor pružio bocu i nudio joj da popije koji gutljaj. Ali, ona im je preporučila da se odmaknu. Nakon toga su ju vrijeđali. Takva uznemiravanja često prati i agresija.

Rasprava o mogućnosti dokazivanja

Ali, ima i kritičara peticije. Neki misle da njemačko društvo nije dovoljno zrelo. Drugi misle da je problem stvar interpretacije, jer je uznemiravanje subjektivni doživljaj. Osim toga kažu da bi kažnjivost otvorila prostor za nepovjerenje i osvete. Mnogi sumnjaju da bi uznemiravanje na ulici uopšte moglo da bude dokazano, a počinioci kažnjeni.

Kvel nam kaže da problem dokazivanja postoji kod svakog krivičnog djela, pogotovo kod uvreda i seksualnog uznemiravanja, te da to nije argument protiv njene ideje. „Nije moj zadatak da razmišljam kako se to može goniti. To je zadatak Vlade i zakonodavca“, kaže ona.

Pravnica Anja Šmit smatra da je, bez obzira na pravne sankcije, važno ojačati svijest o ovoj vrsti uznemiravanja.

Peticija je skupila već dovoljno potpisa. Sad će se posebni odbor njemačkog Bundestaga baviti temom. Ako on dođe do zaključka da su dosadašnji zakoni nedovoljni u pogledu seksističkog dobacivanja, može podstaći raspravu u parlamentu.

Jedna slična kampanja je nedavno bila uspješna. U julu je Bundestag među krivična djela uvrstio takozvani upskirting, kada se žene koje nose suknju ili haljinu neovlašćeno fotografišu iz žablje perspektive – recimo dok se penju uz stepenice.

Za to djelo je predviđena ili novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine. I tu je sve započelo jednom onlajn-peticijom dvije mlade žene sa juga Njemačke.

Preporučujemo za Vas