iz evropske komisije saopšteno:

"Vakcine protiv koronavirusa biće dostupne svim zemljama EU u isto vrijeme i pod istim uslovima"

"EK pregovora sa proizvođaćima potencijalnih vakcina portiv Kovid19 u ime cijele EU i nema paralelnih pregovora zemlja članica sa farmaceutskim kompanijama", kažu u Briselu

9758 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vakcine protiv koronavirusa biće dostupne svim zemljama članicama Evropske unije (EU) u isto vrijeme i pod istim uslovima, saopšteno je danas iz Evrsopke komisije (EK).

"EK pregovora sa proizvođaćima potencijalnih vakcina portiv Kovid19 u ime cijele EU i nema paralelnih pregovora zemlja članica sa farmaceutskim kompanijama", kažu u Briselu.

Povodom najava nekih zemalja članica o različitim treminima za početak vakcinacije protiv koronavirusa, u EK naglašavaju da će vakcine biti dostupne svim zemlja čalnicama u isto vreme i pod istim uslovima.

"EU zajedno pregovara sa kompanijama koje razvijaju vakcine i zakjučujemo zajednički ugovor s njima. Kada vakcina dobije "zeleno svijetlo" i autorizaciju Evropske agencije za ljekove, zemlje članice mogu da počnu da naručuju vakcine", kaže portparol Komisije Stefan de Kersmeker.

Predsjednica EK Ursula fon der Lajen najavila je da će se prve autorizacije za vakcine protiv Kovid19 za upotrebu na teritoriji EU dati do kraja decembra.

Istovremeno, u EK kažu da nisu u mogućnosti da definišu koliko brzo će se nakon autorizacije vakcine vakcine naći u prodaji, prenosi Tanjug.

"Kada ce se tačno vakcine naći na tržištu i biti spremne za kupovinu zavisi od procedura, ali mi pokušavamo da radimo što je brže moguće imajući u vidu bezbjednosne preporuke", kažu u Komisiji.

U Briselu navode da nakon što Evropska agencija za ljekove da ”zeleno svijetlo” u drugoj polovini decembra, Komisija mora da da svoju dozvolu za stavljanje vakcina na tržište EU.

U okviru EU stretegije vakcinacije, u Briselu insistiraju da se za potrebe zemalja članica pregovara sa farmaceutskim kompanijama koje će svoju vakcinu proizvoditi na teritoriji Evrope.

Naglašava se da će sve zemlje članice u isto vrijeme i pod istim uslovima dobiti odobrene vakcine koje, po potrebi, mogu da podijele i trećim državama na osnovu bilateralnih sporazuma.