reakcija na upotrebu sile

Makron: Video snimci na kojima policija tuče Afroamerikanca su sramota

Francuski predsjednik je ove primjedbe objavio na Fejsbuku, i to je njegova prva reakcija na očigledno neopravdanu upotrebu sile policije tokom dva nedavna incidenta

6417 pregleda 7 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je juče da su video snimci koji pokazuju policajce dok tuku Afroamerikanca sramota za Francusku.

Makron je zatražio od vlade da brzo iznese predloge za vraćanje povjerenja Francuza u policiju i za bolju borbu protiv diskriminacije.

Francuski predsjednik je ove primjedbe objavio na Fejsbuku, i to je njegova prva reakcija na očigledno neopravdanu upotrebu sile policije tokom dva nedavna incidenta.

Juče se pojavio video snimak na kome policajaci tuku muzičkog producenta Mišela Zeklera, a dan ranije snimak brutalne policijske evakuacije migranata sa pariskog trga.

Zekler je za Asošiejted pres rekao da su ga policajci vrijeđali koristeći rasističke epitete. On je rekao da ne zna zašto ga je policija pratila.

Incidenti su se dogodili dok francuska vlada pokušava da usvoji zakon kojim se zabranjuje snimanje policije, što je izazvalo proteste liberalnih građanskih grupa i novinara, koji su izrazili zabrinutost da bi taj zakon omoguceno da policijska brutalnost prodje neopaženo i nekažnjeno.

Za danas su planirani protesti širom Francuske.

U poruci na Fejsbuku Makron je rekao da vjeruje da bi policija trebalo da postupa prema Francuzima na "primjeran" način, i obrnuto. To znači, rekao je, da "nikada" neće prihvatiti ni nasilje nad policijom ni nasilje policije.

"Oni koji osiguravaju primjenu zakona moraju da poštuju zakon", naveo je francuski predsjednik.

Policajci umiješani u prebijanje Zeklera su spendovani i policija svodi protiv njih internu istragu.

Preporučujemo za Vas