Sandu traži povlačenje ruskih trupa

Rusija ima oko 1500 vojnika u Pridnjestrovlju

6306 pregleda 0 komentar(a)
Maja Sandu, novoizabrana predsjednica Moldavije, Foto: Reuters
Maja Sandu, novoizabrana predsjednica Moldavije, Foto: Reuters

Kremlj je juče odbacio pozive nove predsjednice Moladavije, Maje Sandu, da se ruske trupe povuku iz odmetnutog regiona Pridnjestrovlje navodeći da bi to dovelo do ozbiljne destabilizacije. Sandu, bivša ekonomistkinja Svjetske banke koja favorizuje bliže veze sa Evropskom unijom, porazila je proruskog oodlazećeg predsjednika Igora Dodona u drugom krugu predsjedničkih izbora u Moldaviji 15. novembra.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odmah je čestitao Sanduovoj, ali Rojters ističe da Dodonov poraz predstavlja udarac za Kremlj u Moldaviji. Nakon pobjede Sandu je uputila pomirljive poruke, ali je juče pozvala na uklanjanje ruskih trupa iz Pridnjestrovlja kako bi na njihovo mjesto došli civilni posmatrači iz Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

Rusija ima oko 1500 vojnika u Pridnjestrovlju. „Rusija tvrdi da Operativna grupa ruskih snaga (OGRF) čuva skladišta municije, ali ne postoje nikakvi bilateralni sporazumu o OGRF i o skladištima municije“, kazala je Sandu za ruski portal RBC.

„Ta skladišta su za nas veliki problem. To je opasno“, kazala je ona. „To oružje treba da bude uklonjeno, a OGRF povučen“.

U reakciji na ovaj zahtjev, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da Rusija očekuje od vlasti u Kišinjevu da ostanu konstruktivne. „Rusija obavlja veoma važnu funkciju... i naravno da bi promjena statusa kvo mogla dovesti do ozbiljne destabilizacije“, kazao je Peskov novinarima u Moskvi. „Nadamo se da će se o ovome razgovarati i da neće biti iznenadnih poteza“, kazao je Peskov.

Oko trećine populacije od ukupno oko 500 000 stanovnika u Pridnjestrovlju su etnički Rusi, a u regionu se uglavnom govori ruski jezik. Ovaj separatistički region je vodio kratak rat sa Moldavijom 1992. i proglasio je nezavisnu državu, koju međutim nije priznala nijedna druga država, uključujući i Rusiju.

Pojedini proruski političari i dalje strahuju da bi Rumunija jednog dana mogla pokušati da pripoji Moldaviju, sa kojom ima zajedničku kulturu i jezik, i da će nakon pobjede Sanduove ruski uticaj nesumnjivo početi da slabi.

Kišinjev je 2014. potpisao politički i trgovinski sporazum sa EU, naljutivši Moskvu, mada je Brisel sve glasniji u kritikama Moldavije u pogledu reformi i suzbijanja korupcije.

Ujedinjene nacija usvojile su 2018. rezoluciju kojom pozivaju na hitno i potpuno povlačenje ruskih mirovnih trupa u Pridnjestrovlju.

Bonus video: