uhapšen 51-godišnji njemac

Novi bilans: U ulijetanju vozila u pješake u Njemačkoj četvoro mrtvih, 15 povrijeđenih

"Nemamo nikakvu indikaciju da se radi o bilo kakvom terorističkom, političkom ili vjerskom motivu za napad", rekao je tužilac Ptere Fricen koji vodi istragu

15793 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2020. 22:03h

Četiri osobe su stradale, uključujući devetomjesečnu bebu, a 15 je povrijeđeno kada je čovjek u terenskom vozilu uletio danas u pješačku zonu u jugozapadnom njemačkom gradu Triru, javili su zvaničnici.

Vozač, identifikovan kao 51-ogodišnji Njemac rođen u Triru je uhapšen na licu mjesta i vozilo mu je oduzeto, navela je gradska policija.

Osumnjičeni, čije ime nije objavljeno u skladu sa njemačkim zakonoma o privatnosti, nema stalnu adresu i posljednjih dana je živio u Land Roveru koji mu je prijatelj pozajmio i koji je upotrijebljen u napadu, rekao je tužilac Ptere Fricen koji vodi istragu.

foto: Reuters

Osumnjičenog ispituje policije i biće podvrgnut psihijatrijskoj evaluaciji, rekao je Fricen i dodao da je jedan ljekar nedavno preliminarno zaključio da on možda pati od mentalne bolesti.

"Nemamo nikakvu indikaciju da se radi o bilo kakvom terorističkom, političkom ili vjerskom motivu za napad", rekao je on novinarima.

Osumnjičeni je takođe konzumirao "ne zanemarljivu" količinu alkohola prije incidenta i nivo alkohola bio je dosta iznad legalne granice, dodao je tužilac.

Gradonačelnik Volfram Lajbe rekao je da je teško suočiti se sa tim užasnim događajem.

"Ne mogu da shvatim kako neko dobije ideju da se vozi kroz centar grada u terenskom vozilu da ubije ljude. Da ubije ljude, od devetomjesečne bebe do 72-ogodišnje žene. Šta su uradili ti ljudi. Samo su htjeli da idu u grad u kupovinu i sad su mrtvi", rekao je gradonačelnik koji je doveden do suza dok je pričao o tome.

Četvoro ljudi je još životno ugroženo u bolnici a još petoro je zadobilo teže povrede dok šestoro ima lakše povrede, rekao je ministar unutrašnjih poslova te države Rajna-Palatinat Rodžer Levenc.

foto: Reuters

Ostali ubijeni identifikovani su kao 25-ogodišnja djevojka i 45-ogodišnji muškarac iz Trira. Majka bebe je među povrijeđenim u bolnici. Policija je navela da je najstarija žrtva stara 73 godine.

"Ovaj incident je potresao cijelu Njemačku", rekao je Levenc.

Policija je pozvana nešto poslije 14 sati sa izvještajima o napadu.

Levenc je pohvalio bezbjednosne snage na reakciji navodeći da su locirali kola koja su stala u sporednoj ulici i priveli osumnjičenog u roku od četiri minuta od dobijanja prvog poziva. Vozač koji je bio sam u kolima pružao je otpor ali ga je policija savladala, naveli su zvaničnici.

Trir, grad sa 110.000 stanovnika je 200 kilometara zapadno od Frankfurta. Poznat je po Rimskoj kapiji (Porta Nigra) koja je blizu mjesta incidenta, i kao rodno mjesto Karla Marksa, dodaje AP.

Preporučujemo za Vas