Zašto Erdogan ide u Pariz: Novo približavanje EU?

"Približavanjem Francuskoj Turska želi da pruži novi podsticaj kandidaturi za članstvo u EU", smatra profesorka političkih nauka na pariskom univerzitetu Siens Po (Sciences Po) Žana Žabur
6 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.01.2018. 12:03h

U želji da Novu godinu započne otopljavanjem odnosa sa Evropskom unijom nakon burne 2017, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovaraće sjutra u Parizu sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom. Erdogan će posjetiti Francusku u trenutku kada su dugogodišnji pregovori Turske o ulasku u EU gotovo zaustavljeni i kada Ankaru oštro kritikuju zbog odnosa prema protivnicima predsjednika posle navodnog neuspjelog vojnog puča prije godinu i po dana. "U petak idem u Francusku. Razgovaraćemo o bilateralnim odnosima Francuske i Turske", najavio je Erdogan u televizijskom obraćanju članovima vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), prenio je EURACTIV.com. Ranije je Erdogan izrazio nadu u bolje odnose sa EU rekavši nedavno turskim novinarima: "Uvijek sam to govorio. Moramo da smanjimo broj neprijatelja i povećamo broj prijatelja". Erdogan je poslije puča u julu 2016. pokrenuo veliku akciju "čišćenja" državnih institucija - od tada je uhapšeno više od 55.000 ljudi, uključujući novinare, advokate, opozicione političare i akademike. Francuski novinar Lu Biro (Loup Bureau), koji je proveo u turskom zatvoru gotovo dva mjeseca pod optužbom za terorizam, vratio se u septembru u Francusku nakon što se Makron založio kod Erdogana da ga oslobode. Makron je u septembru u intervjuu za jedan grčki list izjavio da se "Turska objektivno udaljila od EU poslednjih mjeseci uz uznemirujuća skretanja koja ne mogu ostati bez posljedica". "Približavanjem Francuskoj Turska želi da pruži novi podsticaj kandidaturi za članstvo u EU", smatra profesorka političkih nauka na pariskom univerzitetu Siens Po (Sciences Po) Žana Žabur (Jana Jabbour). Žabur je za agenciju AFP rekla da je to posebno važno u vrijeme diplomatskih tenzija sa SAD nakon što je predsjednik Donald Tramp priznao Jerusalim za glavni grad Izraela. Inače, turski lider u posljednjih godinu dana bio je čest gost u Rusiji, zemljama Persijskog zaliva i Africi ali je od puča u ljeto 2016. rijetko boravio u Evropi. Posjeta Francuskoj biće prva od neuspjelog svragavanja Erdogana sa vlasti. U proteklih godinu dana, osim na samite Grupe 20 i NATO, jedine članice EU u koje je Erdogan putovao bile su Poljska i Grčka. Erdogan je hvalio Makrona, kao i njemačke lidere, zbog podrške oko pitanja Jerusalima rekavši da su EU i Ankara na istoj strani. Pred posjetu Parizu Edoganov portparol Ibrahim Kalin opisao je Francusku kao "vodećeg saveznika" i izrazio nadu da će posjeta dati novi podsticaj njihovom savezništvu.

Francuski zvaničnik: Turska treba da napravi konkretne poteze

Turska treba da napravi "konkretne poteze" o oblasti ljudskih prava ako želi da dobije novi podsticaj svojoj evropskoj kandidaturi, rekao je danas jedan francuski zvaničnik uoči posjete turskog predsjednika Parizu. "Za sada je proces zamrznut zato što postoje neka očekivanja evropskih zemalja vezanih upravo za osnovne slobode", rekao je Žan-Batist Lemojn, državni sekretar u francuskom ministarstvu za Evropu i evropske poslove za francuski "Sid Radio". On je dodao da prema tome Turska treba da učini "vrlo konkretne" poteze da bi moglo da se razgovara o nekim pitanjima, i da je ta poruka već prenijeta i ponovo će biti prenijeta turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu koji dolazi u posjetu u petak.

Bonus video: