"ključni korak u rješavanju situacije"

Sporazum o saradnji EU i Grčke zbog krize na Lezbosu

Memorandum predstavlja rezultat rada evropske radne grupe formirane kako bi se riješila situacija koja je na ostrvu nastala nakon što je kamp izgorio u požarima, prenosi ANA

1429 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Evropska komisija (EK) danas je potpisala memorandum u kojem je izložen detaljan plan dogovoren između grčkih vlasti i agencija Evropske unije (EU) o formiranju novog prihvatnog centra na Lezbosu do početka septembra naredne godine.

To je ključni korak u rješavanju situacije koja je na ostrvu nastala nakon što je u septembru izgorio migrantski kamp Morija.

Memorandum predstavlja rezultat rada evropske radne grupe formirane kako bi se riješila situacija koja je na ostrvu nastala nakon što je kamp izgorio u požarima, prenosi ANA.

Potpredsjednik EK Margaritis Šinas rekao je da sporazum predstavlja ispunjenje posvećenosti pronalaženju održivih rješenja i praktičnu solidarnost EU sa Grčkom.

Predsjednica EK Ursula fon der Lajen kazala je da sporazum znači da će Evropa i Grčka raditi zajedno za ljude na ostrvu.

Ona je obećala da će EU i Grčka obezbijediti pristojne uslove za migrante koji dolaze na grčka ostrva, kao i podršku za lokalno stanovništvo. (kraj) nik/isf

Preporučujemo za Vas