Mišel predložio UN međunarodnu povelju o pandemijama - kako ih predvidjeti

"Broj epidemija je poslednjih decenija povećan i bili smo zatečeni (sa koronavirusom). Postoji određeni neuspjeh i moraćemo da izvučemo lekcije iz toga", rekao je Mišel

6192 pregleda 1 komentar(a)
Mišel, Foto: Shutterstock
Mišel, Foto: Shutterstock

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel predložio je na virtuelnom samitu Generalne skupštine UN o koronavirusu "međunarodnu povelju o pandemijama" bez određivanja roka za sastavljanje takvog dokumenta.

"Broj epidemija je poslednjih decenija povećan i bili smo zatečeni (sa koronavirusom). Postoji određeni neuspjeh i moraćemo da izvučemo lekcije iz toga", rekao je Mišel.

"U svijetlu budućih pandemija, trebalo bi da sada taj pristup stavimo na papir strukturiranjem kolektivnih kapaciteta za predviđanje, pripremu i upravljanje takvom vrstom krize. Predlažem da to učinimo putem međunarodne povelje o pandemijama", rekao je predsjednik Evropskog savjeta.

Mišel je dodao da bi takva povelja trebalo da uđe u okvire Svjetske zdravstvene organizacije i da ima za cilj da se postigne "napredak u svim oblastima u kojima postoji interes za jačanje saradnje".

Prema njegovim rečima, to bi podrazumevalo bolju kontrolu rizika, razvoj znanja i nadgledanje pojave infektivnih bolesti kod životinja, koje bi mogle da pređu na ljude.

Povelja bi omogućila bolje finansiranje i koordinaciju istraživanja, upozoravanje i razmenu informacija, naveo je Mišel i dodao da treba garantovani pristup vakcinama, testovima i ljekarskoj njezi za buduće pandemije.

Bonus video: