ako dvije strane ne uspiju do kraja godine da postignu dogovor

London isključio mogućnost nastavka pregovora sa Briselom 2021.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU (Bregzit), a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju

1647 pregleda 0 komentar(a)
London, ilustracija, Foto: Shutterstock
London, ilustracija, Foto: Shutterstock

Britanska vlada isključila je danas mogućnost nastavka trgovinskih pregovora sa Evropskom unijom nakon Bregzita sljedeće godine ako dvije strane ne uspiju do kraja godine da postignu dogovor.

"Spremni smo da pregovaramo sve dok imamo na raspolaganju vrijeme i ako vjerujemo da je sporazum i dalje moguć", rekao je novinarima neimenovani portparol britanske vlade.

On je na pitanje o mogućnosti nastavka pregovora sljedeće godine kratko odgovorio "Ta mogućnost je isključena".

Pozivajući se na evropske izvore, agencija Frans pres prenijela je ranije danas da i dalje postoji blokada u pregovorima Britanaca i Evropljana o sporazumu poslije Bregzita, dan posle nastavka dodatnih razgovora.

Evropski pregovarač Mišel Barnije obavijestio je ambasadore 27 zemalja Unije da u nedjelju nije zabilježen napredak u vezi sa tri sporne teme - ribolovom, uslovima poštene konkurencije i budućim mehanizmom rješavanja sporova, navode izvori.

Britanski pregovarač Dejvid Frost i Barnije danas treba da nastave razgovore. Najavljen je i nastavak razgovora britanskog premijera Borisa Džonsona i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU (Bregzit), a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Ako dv9ie strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

Preporučujemo za Vas