pozvali Brisel da im novac isplati direktno

Gradonačelnici Budimpešte i Varšave osudili veto svojih zemalja na plan EU

Mađarska i Poljska su 16. novembra uložile veto na usvajanje plana oporavka EU od 750 milijardi eura, jer je pomoć uslovljena poštovanjem vladavine prava u zemljama članicama Unije

3237 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Liberalni gradonačelnici Varšave i Budimpešte osudili su danas blokadu svojih zemalja na plan oporavka Evropske unije (EU) i pozvali Brisel da im novac isplati direktno.

"Ove vlade (Mađarske i Poljske) i dalje su neodgovorne zbog veta", rekao je gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskovski (Trzaskowski) na video sastanku sa mađarskim kolegom.

Poljski zvaničnik je ocijenio da ukoliko se nastavi takva situacija, EU bi trebalo da dozvoli lokalnim zvaničnicima da direktno koriste dio novca.

Opozicija je trenutno na vlasti u Varšavi i Budimpešti.

Mađarska i Poljska su 16. novembra uložile veto na usvajanje plana oporavka EU od 750 milijardi eura, jer je pomoć uslovljena poštovanjem vladavine prava u zemljama članicama Unije.

To pitanje će biti jedna od tema predstojećeg samita lidera EU predviđenog za četvtak i petak.

"Uputili smo pismo svim liderima institucija EU da jasno iznesemo svoj stav. Svi moramo da poštujemo vladavinu zakona, ona je od najveće i ključne važnosti za našu koheziju", rekao je gradonačelnik Varšave.

Budimpešta, Varšava, Prag i Bratislava su 2019. godine zaključili "pakt slobodnih gradova" kako bi ponudili alternativu populizmu svojih nacionalnih vlada i da bi ojačali veze sa EU.

"Predstavljamo milione građana i vezani smo za Evropu kao i za evropske institucije", rekao je sa svoje strane gradonačelnik Budimpešte Đerđ Karsonji.

Preporučujemo za Vas