Vakcine i testovi za koronu u EU bez poreza na dodatu vrijednost

Evropska komisija, koja je krajem oktobra i predložila privremeni nulti PDV na vakcine i testove, pozdravila je odluku Savjeta i istakla da ona znači olakšanje za bolnice, ljekare i pojedince i takođe omogućava bolji i jeftiniji prustup alatima za sprečavanje, otkrivanje i liječenje koronavirusa

6637 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ilustracija
Ilustracija, Foto: Ilustracija

U članicama Evropske unije do kraja 2022. godine neće se plaćati porez na dodatu vrijednost (PDV) na vakcine protiv kovida-19 i testove, odlučeno je danas.

Savjet EU usvojio je amandmane na direktivu o zajedničkom sistemu PDV kojima se članicama omogućava da privremeno ne naplaćuju PDV na vakcine i testove za koronavirus, kao i usko povezane usluge.

Usvojena mjera se odnosi samo na vakcine protiv kovida-19 i stupiće na snagu dan nakon što bude objavljena u službenom listu EU.

Evropska komisija, koja je krajem oktobra i predložila privremeni nulti PDV na vakcine i testove, pozdravila je odluku Savjeta i istakla da ona znači olakšanje za bolnice, ljekare i pojedince i takođe omogućava bolji i jeftiniji prustup alatima za sprečavanje, otkrivanje i liječenje koronavirusa.

Trenutno članice EU mogu da primjenjuju niže stope PDV na vakcine ali ne i nultu stopu, dok za testove ne važi snižena stopa.

Prema izmijenjenoj direktivi, članice će moći da primjenjuju nižu ili nultu stopu i na vakcine i na testove ako tako odluče.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni je pozdravio novi propis i istakao da će doprinijeti da vakcine i testovi budu jeftiniji.

Bonus video: