usvojen trećeg decembra

Ustavni sud Moldavije suspendovao zakon o smanjenju predsjedničkih ovlašćenja

Maja Sandu je od juna do novembra 2019. bila premijerka Moldavije, dok je Dodon nije istisnuo nakon što se neuspešno odupirala njegovim naporima da Kancelariju glavnog tužioca stavi pod predsedničku kontrolu

4812 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ustavni sud Moldavije saopštio je danas da je suspendovao zakon o smanjenju predsjedničkih ovlašćenja, koji je prošle nedjelje usvojio parlament uprkos protestima u zemlji.

"Ustavni sud danas je naložio suspendovanje zakona usvojenog 3. decembra", navodi se u saopštenju.

Moldavski poslanici usvojili su zakon o smanjenju predsjedničkih ovlašćenja, uprkos demonstracijama koje su okupile 5.000 ljudi ispred parlamenta u znak podrške novoj proevropskoj predsjednici Maji Sandu.

Sandu treba da preuzme dužnost krajem decembra poslije predsjedničkih izbora na kojima je pobedila proruskog kandidata, dosadašnjeg predsjednika Igora Dodona.

Novi zakon prenosi kontrolu nad službama bezbjednosti na poslanike. Maja Sandu i njene pristalice vjeruju da je to način smanjenja uloge predsjedništva na štetu Parlamenta, koji kontroliše Dodon.

Moldavija je najsiromašnija evropska zemlja i podijeljena je između onih koji podržavaju veze sa Rusijom i onih koji zagovaraju saradnju sa Evropskom unijom, i posebno, susjednom Rumunijom.

Maja Sandu je od juna do novembra 2019. bila premijerka Moldavije, dok je Dodon nije istisnuo nakon što se neuspešno odupirala njegovim naporima da Kancelariju glavnog tužioca stavi pod predsedničku kontrolu. Dodon je na izborima 2016. godine pobedio Maju Sandu u drugom krugu sa manje od pet odsto.

Preporučujemo za Vas