Džonson i Fon der Lajen narednih dana u Briselu o trgovinskom sporazumu

Lideri EU okupiće se u Briselu na dvodnevnom samitu u četvrtak i petak

8841 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen dogovorili su se da se narednih dana sastanu u Briselu u pokušaju da u posljednjem trenutku usaglase trgovinski sporazum za period poslije Bregzita, uprkos velikim razlikama oko ključnih pitanja.

U zajedničkoj izjavi poslije dužeg telefonskog razgovora, Džonson i Fon der Lajen su večeras naveli da i dalje postoje "značajne razlike" oko tri ključna pitanja i da "nema uslova za zaključivanje sporazuma".

"Tražili smo od naših glavnih pregovarača i njihovih timova da pripreme pregled preostalih razlika o kojima ćemo razgovarati uživo u Briselu narednih dana", naveli su Džonson i Fon der Lajen.

Oni su večeras razgovarali drugi put u posljednjih 48 sati, nakon što pregovarači dvije strane u Briselu nisu uspeli da izađu iz pat pozicije.

Ključne prepreke postizanju sporazuma su razlike oko prava na ribolov, ravnopravnih uslova na tržištu u vezi sa standardima za izvoz u EU koje Britanci treba da ispune i oko načina rešavanja budućih sporova dve strane.

Pregovori su u kritičnoj fazi jer se 31. decembra završava takozvani tranzicioni period poslije Bregzita. Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU, a 31. decembra treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Ako dvije strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

Iako bi obje strane osjetile posljedice, većina ekonomista navodi da bi Velika Britanija bila teže pogođena, bar kratkoročno, pošto sa EU obavlja gotovo polovinu trgovinske razmjene.

Države članice EU moraju jednoglasno da podrže trgovinski sporazum sa Londonom, koji treba da bude usvojen i u Evropskom parlamentu.

Lideri EU okupiće se u Briselu na dvodnevnom samitu u četvrtak i petak.

Bonus video: