Tužilaštvo zatražilo četiri godine zatvora za Sarkozija

Tužilac Žan-Lik Blašo zatražio je iste kazne i za još dvojicu optuženih na istom suđenju, za bivšeg sudiju Žilbera Azibera i Sarkozijevog bivšeg advokata Tijerija Erzoga

4944 pregleda 1 komentar(a)
Sarkozi, Foto: Reuters
Sarkozi, Foto: Reuters

Francusko tužilaštvo zatražilo je danas četiri godina zatvora, od kojih dvije godine uslovne zatvorne kazne, protiv bivšeg francuskog predsjednika Nikole Sarkozija (Nicolas Sarkozy) kojem se sudi protiv korupcije i trgovinu uticajem, na suđenju bez presedana u Francuskoj.

Tužilac Žan-Lik Blašo (Jean-Luk Blachon) zatražio je iste kazne i za još dvojicu optuženih na istom suđenju, za bivšeg sudiju Žilbera Azibera (Gilbert Azibert) i Sarkozijevog bivšeg advokata Tijerija Erzoga (Thierry Herzog).

Blašo je za Erzoga još zatražio da mu pet godina bude zabranjeno da se bavi svojom profesijom.

"Republika ne zaboravlja svoje predsjednike, makar samo zato što oni stvaraju istoriju. Suprotno tome, ne smije se priznati nekom bivšem predsjedniku da zaboravi Republiku i šta ona decenijama donosi, a to je vladavina prava", rekao je Blašon.

Tužilac je naveo da ta afera ima razorne posljedice koje pogađaju vrijednosti Republike jer je ugrozilo pravosudnu instituciju, pravnu profesiju i predsjednički imidž.

Za sjutra je zakazano obraćanje odbrane.

Sarkozija, koji je bio predsjednik od 2007. do 2012. čeka još jedno suđenje na proljeće 2021. godine. Njemu, zajedno sa još 13 osoba će se suditi zbog optužbi za ilegalno finansiranje njegove predsjedničke kampanje 2007. godine.

Bonus video: