KORONAVIRUS

Italijanski zahtjevi zbog pandemije zaustavili međunarodne vozove

Zastoj na željeznici mogao bi pogoditi mnoge prekogranične radnike, posebno u zdravstvu, koji svakodnevno putuju iz Italije u južnu Švajcarsku

2201 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Švajcarsko željezničko preduzeće kaže da će od četvrtka na neodređeno vrijeme biti obustavljena gotovo sva putovanja vozom između Italije i Švajcarske zbog mjera epidemijske kontrole koje zahtjevaju italijanske vlasti.

Uredba italijanske vlade nalaže da željeznička preduzeća uvedu kontrolu temperature putnika koji moraju dokazati da su negativni na koronavirus i imati dokument svojih poslodavaca da im odobravaju putovanje, rekla je portparolka Savezne željezničke službe Švajcarske Otavia Maserini.

"Mi nemamo sredstva da sprovedemo te zahtjeve", rekla je Maserini za AP. Rekla je da italijanske mere znače "gotovo potpuno zaustavljanje" putovanja vozovima između dvije zemlje, mada bi mogli da i dalje idu regionalni vozovi na jednoj liniji koja povezuje Brig u Švajcarskoj i Domodosolu u Italiji, kojima upravlja drugi operater.

Zastoj na željeznici mogao bi pogoditi mnoge prekogranične radnike, posebno u zdravstvu, koji svakodnevno putuju iz Italije u južnu Švajcarsku.

Zaustavljanje saobraćaja dolazi usred povećane zabrinutosti zbog širenja bolesti KOVID-19 tokom drugog evropskog talasa. Švajcarska je zabilježila visok nivo prenosa, ali nije donijela stroge mjere kontrole kakve su u susjednim zemljama Francuskoj, Italiji i Njemačkoj.

Maserini je rekla da je putovanje vozom između Švajcarske i Italije ove godine opalo za 50 odsto usljed pandemije koja je prekogranični saobraćaj između Švajcarske i suseda proljetos sasvim zaustavila na dva mjeseca, tokom prvog talasa KOVIDA-19 u Evropi.

Preporučujemo za Vas