Britanija: Osobe sa istorijom burnih alergijskih reakcija još ne treba da prime vakcinu

Dvoje britanskih zdravstvenih radnika, koji su dobili vakcinu prvog dana masovne vakcinacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, dobilo je alergijsku reakciju

5310 pregleda 64 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zdravstveno regulatorno tijelo Velike Britanije upozorilo je ljude koje imaju istoriju ozbiljnih alergijskih reakcija, da za sada ne bi trebalo da prime "Fajzerovu" vakcinu protiv kovida-19, pošto su dvije osobe u utorak imale alergijske reakcije.

Dvoje britanskih zdravstvenih radnika, koji su dobili vakcinu prvog dana masovne vakcinacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, dobilo je alergijsku reakciju, prenio je Gardijan.

Zbog toga su iz Zdravstvenog regulatornog tijela (MHRA) upozorili da svako ko ima jače alergijske reakcije na ljekove, hranu ili vakcine, ne treba da primi "Fajzerovu" vakcinu, prenosi Tanjug.

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) u Engleskoj obavijestila je sve punktove za vakcinaciju o ovom upozorenju.

To znači da svako ko je na programu da primi danas vakcinu, biće upitan da li je ranije imao probleme sa alergijskim reakcijama.

Profesor Stiven Pauis, jedan od direktora u NHS za Englesku, rekao je da su iz "MHRA dali ovakav savjet iz predostrožnosti, jer su dvije osobe u utorak dobile alergijsku reakciju".

Kako je dodao, te dvije osobe se dobro oporavljaju.

Velika Britanija je prva zemlja na svijetu koja je odobrila upotrebu "Fajzerove" vakcine.

Bonus video: