stavovi dvije strane ostali veoma udaljeni

Velika Britanija i EU nastavljaju pregovore

Na meniju za večeru je dominirala riba, u skladu sa težnjama EU za daljim pristupom britanskim vodama što je jedna od glavnih prepreka u pregovorima

1852 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Britanski premijer Boris Džonson i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen složili su se sinoć da njihovi pregovarači treba da nastave razgovore o trgovinskom sporazumu o Bregzitu, pošto su stavovi dvije strane ostali veoma udaljeni.

Velika Britanija saopštila je da i dalje ostaju "veoma velike praznine", ali da će razgovori biti nastavljeni i da će u nedelju biti poznato da li dogovor može biti postignut, prenio je Bi-Bi-Si (BBC).

Džonson je otputovao u Brisel u nadi da bi politički pregovori na najvišem nivou mogli dati novi zamah pregovorima kako bi se prevazišle ključne razlike oko prava na ribolov i ravnopravnih uslova na tržištu u vezi sa standardima za izvoz u EU.

Ursula fon der Lajen dočekala je Džonsona u sjedištu EU u Briselu i diskretno podsetila britanskog lidera da ponovo stavi masku na lice poslije fotografisanja, a ocijenila je da su dvije strane i dalje veoma udaljene.

Na meniju za večeru je dominirala riba, u skladu sa težnjama EU za daljim pristupom britanskim vodama što je jedna od glavnih prepreka u pregovorima.

Džonson i Fon der Lajen su rekli da će uložiti dodatni napor kako bi izašli iz ćorsokaka u pregovorima oko trgovinskog sporazuma, ali obje strane i dalje insistiraju da ona druga treba da učini ustupke.

Britanski premijer je u obraćanju poslanicima uoči odlaska u Brisel rekao da nijedan britanski lider ne bi mogao da prihvati zahtjeve na kojima trenutno insistira Evropska unija.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da "još postoji šansa za sporazum", ali je naglasila da EU neće napraviti kompromis oko svojih osnovnih principa.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU, a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Ako dvije strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

Preporučujemo za Vas