fon der lajen i džonson nijesu mogli da nađu zajednički jezik

EU predstavila hitne mjere u slučaju nepostizanja sporazuma sa Britancima

Kako je saopštila Komisija, cilj tih hitnih mjera, koje se odnose samo na određene sektore, jeste da "pokriju period tokom kojeg nema sporazuma"

4818 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija je danas objavila hitne mjere za ribarstvo, vazdušnu bezbjednost, kao i za drumski i vazdušni saobraćaj, ukoliko ne uspije da postigne trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom nakon Bregzita.

"Ništa ne garantuje da će sporazum biti postignut, on mora da stupi na snagu na vrijeme. Odgovorni smo da se pripremimo za sve moguće slučajeve, uključujući i mogućnost da od 1. januara 2021. nemamo sporazum sa Velikom Britanijom", izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dan poslije večere sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom na kojoj nijesu mogli da nadju zajednički jezik.

Kako je saopštila Komisija, cilj tih hitnih mjera, koje se odnose samo na određene sektore, jeste da "pokriju period tokom kojeg nema sporazuma".

"Ako nijedan sporazum ne stupi na snagu, one će prestati da važe nakon određenog perioda", dodaje Komisija.

Brisel najprije predlaže da se tokom šest meseci garantuje povezanost vazdušnog saobraćaja izmedju Velike Britanije i EU "pod uslovom da Velika Britanija takođe to osigura". Predstavljen je i plan propisa kako bi se izbegli poremećaji u vazdušnoj bezbjednosti.

Za drumski saobraćaj, EK predlaže tekst koji garantuje osnovnu povezanost u teretnom i putničkom saobraćaju tokom šest mjeseci, takođe, pod uslovom da Britanija isto garantuje.

Najzad, predlog o ribarstvu ima za cilj "stvaranje odgovarajućeg pravnog okvira do 31. decembra 2021. ili do zaključenja sporazuma o ribarstvu sa Velikom Britanijom" za "održavanje recipročnog pristupa brodova EU i Velike Britanije vodama druge strane".

"S obzirom na značaj ribarstva za privredu brojnih zajednica, neophodno je olakšati postupke dobijanja dozvola za ribarske brodove", ističe Komisija.

Velika Britanija, koja je zvanično napustila EU 31. januara 2020. godine, definitivno će napustiti jedinstveno tržište i carinsku uniju 31. decembra.

Preporučujemo za Vas