Vrhovni sud odbio žalbu Navaljnog: Ne može da se kandiduje za predsjednika Rusije

Izborna komisija je zabranila Navaljnom učestvovanje na izborima 18. marta zbog uslovne kazne zatvora iz prošlosti, a za koju Navaljni tvrdi da je politički motivisana, prenijela je agencija Rojters
2 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.12.2017. 13:58h

Vrhovni sud Rusije odbacio je danas žalbu ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog na odluku Centralne izborne komisije, kojom mu je zabranjeno učestovanje na predsjedničkim izborima, prenosi Tanjug.

Izborna komisija je zabranila Navaljnom učestvovanje na izborima 18. marta zbog uslovne kazne zatvora iz prošlosti, a za koju Navaljni tvrdi da je politički motivisana, prenijela je agencija Rojters.

Navaljni, koji nije bio prisutan na saslušanju u Vrhovnom sudu, napisao je na Tviteru da on i njegovi sljedbenici "neće priznati izbore bez konkurencije" i ponovio je poziv na bojkot izbora.

Izborna komisija zvanično je u ponedjeljak zabranila ruskom opozicionaru da se kandiduje na predsjedničkim izborima 2018. godine.

Komisija je takvu odluku izglasala jer je Navaljni u prošlosti osuđen za krivično djelo i određena mu je uslovna kazna zatvora, zbog čega, kako stoji u obrazloženju odluke, ne može da se kandiduje za predsjednika na izborima.

Navaljni je najavio niz mitinga širom Rusije 28. januara u znak protesta protiv odluke Centralne izborne komisije.

Bonus video: