Lideri EU u izolaciji

Njemački zvaničnici su kazali da je kancelarka Angela Merkel nosila masku na samitu i pridržavala se pravila o kovidu. Njen test na koronavirus bio je negativan nakon samita EU

5008 pregleda 0 komentar(a)
Makron sa šefom OECD, Foto: Reuters
Makron sa šefom OECD, Foto: Reuters

Veliki broj evropskih lidera je u samoizolaciji nakon što je potvrđeno da je predsjednik Francuske Emanuel Makron pozitivan na kovid-19. Makron (42) će nastaviti da radi iz karantina, saooptila je Jelisejska palata.

On je proteklih dana prisustvovao velikom broju događaja visokog profila, uključujući samit Evropske unije u Briselu.

Makronova supruga Brižit Makron (67) takođe je u izolaciji, ali ona nema simptome.

Njemački zvaničnici su kazali da je kancelarka Angela Merkel nosila masku na samitu i pridržavala se pravila o kovidu. Njen test na koronavirus bio je negativan nakon samita EU.

Makron se ove nedjelje sastao i sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, španskim premijerom Pedrom Sančezom te šefom OECD Anhelom Gurijom, koji ima 70 godina. U srijedu je imao radni ručak sa portugalskim premijerom Antoniom Kostom. Testiranje je pokazalo da je Sančez negativan, ali će takođe raditi iz karantina. Kosta (59) je u izolaciji i čeka rezultate. I premijer Žan Kasteks je u izolaciji jer je bio u kontaktu sa Makronom posljednjih nekoliko dana, iako je negativan na koronavirus, saopštio je njegov kabinet. Makron živi zdravo, fizički je aktivan i ne puši, saopštili su njegovi saradnici.

Francuska je peta u svijetu po broju zaraženih, a od kovida-19 je umrlo skoro 60 hiljada ljudi u toj državi.

Bonus video: