Švajcarska odobrila Fajzer/BioNTek vakcinu protiv koronavirusa

"Poslije pažljivog razmatranja raspoloživih informacija Svismedik je zaključio da je vakcina protiv Kovid-19 kompanija Fajzer i BioNtek sigurana i da njene prednosti prevladavaju rizike", navodi se u saopštenju

4148 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Švajcarska je odobrila upotrebu vakcine laboratorija Fajzer i BioNTek protiv Kovida-19, saopštilo je danas nacionalno regulatorno tijelo Svismedik (Swissmedic).

"Poslije pažljivog razmatranja raspoloživih informacija Svismedik je zaključio da je vakcina protiv Kovid-19 kompanija Fajzer i BioNtek sigurana i da njene prednosti prevladavaju rizike", navodi se u saopštenju.

Ovo je prva vakcina protiv koronavirusa koja je zvanično odobrena u Švajcarskoj.

"Mogli smo brzo da donesemo ovu odluku a da se istovremeno uverimo o poštovanju tri ključna uslova, bezbjednost, efikasnost i kvalitet, rekao je direktor Svismedika, Ramund Bruhin.

Švajcarska koja ima 8,6 miliona stanovnika unaprijed je obezbijedila ugovore za 15,8 miliona doza vakcina protiv korona virusa sa tri različite laboratorije - tri miliona od firmi Fajzer/BioNTek, 7,5 miliona doza od američke firme Moderne i 5,3 miliona doza od firme AstraZeneka.

Za ove vakcine potrebno je po dvije doze po pacijentu.

Švajcarska vlada je juče najavila nove mjere u nastojanju da suzbije epidemiju Kovida-19 koja nastavlja da se širi u dijelu zemlje.

Švajcarska dnevno bilježi više od 4.000 novozaraženih koronavirusom i više od sto mrtvih.

Ukupno je u zemlji zabilježeno 400.000 slučajeva i 6.000 umrlih od početka pandemije.

Vakcina Fajzera i BioNteka je dobila odobrenje u SAD, Velikoj Britaniji gdje su već počele vakcinacije, kao i u nekoliko drugih zemalja.

Evropska agencija za ljekove se sastaje 21. decembra da razmatra odobrenje za stavljanje na tržište vakcine Fajzer/BioNTek, sa ciljem da kampanja vakcinacija počne već krajem decembra u 27 zemalja EU.

Bonus video: