Rusija vraća ikonu koju je Dodik poklonio Lavrovu

Ikona će biti vraćena darodavcu radi daljeg razjašnjavanja njene istorije preko Interpola, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova

49219 pregleda 522 reakcija 73 komentar(a)
Lavrov prilikom posjete BiH, Foto: tKemal Softic
Lavrov prilikom posjete BiH, Foto: tKemal Softic

Rusija će vratiti ikonu koju je šefu diplomatije Sergeju Lavrovu darovao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon što je Tužilaštvo BiH saopštilo da pokušava da utvrdi da li je poklon prošvercovan sa istoka Ukrajine.

Dodik je pozlaćenu, 300 godina staru ikonu, dao Lavrovu prilikom posjete ruskog diplomate Sarajevu ove nedjelje. Njegov potez je izazvao diplomatski skandal o kojem je pisao veliki broj svjetskih medija.

"Ikona će biti vraćena darodavcu radi daljeg razjašnjavanje njene istorije preko Interpola," navodi se u saopštenju koje je rusko ministarstvo spoljnih poslova juče poslalo ruskim novinskim agencijama, prenio je Rojters.

Ambasada Ukrajine u Sarajevu je zatražila od vlasti BiH da pruže dodatne informacije o artefaktu nakon što je agencija Srna objavila fotografiju ikone sa pečatom koji potvrđuje autentičnost. To je pobudilo sumnje da ikona potiče iz grada Lugansk, gdje se proruski separatisti bore protiv ukrajinskih vojnika. Dodik nije komentarisao ovaj slučaj, a član Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao da je u pitanju "skandal međunarodnih razmjera".

"Ako je tačno da je riječ o ikoni koja potiče iz Ukrajine i koja je donesena u Banjaluku u toku sukoba u Ukrajini, dakle ukradena, onda neko mora da ide u zatvor ako imalo hoćemo da smo država," rekao je Komšić.

Rojters podsjeća da su se desetine bosanskih Srba borile na strani proruskih pobunjenika u ratu na istoku Ukrajine, koji je počeo 2014. godine.

Bonus video: