Njemački ministar: Postojeće vakcine efikasne protiv novog soja virusa

Špan je posebno govorio o efikasnosti vakcine Fajzera/BioNteka, koje se već primjenjuje u nekoliko zemlja u svijetu i koje ću uskoro dobiti odobrenje Evropske agencije za ljekove

14688 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stručnjaci Evropske unije zaključili su da su sadašnje vakcine protiv koronavirusa efikasne protiv novog soja otkrivenog u Velikoj Britaniji, objavila je u nedjelju veče njemačka vlada.

"Prema svemu što trenutno znamo i nakon rasprave evropskih stručnjaka, novi soj ne utiče na vakcine i one ostaju učinkovite", izjavio je njemački ministar zdravlja Jens Špan.

"To su vrlo dobre vijesti", dodao je na državnoj televiziji ZDF-u ministar čija zemlja predsjedava Evropskoj uniji.

Posebno je govorio o efikasnosti vakcine Fajzera/BioNteka, koje se već primjenjuje u nekoliko zemlja u svijetu i koje ću uskoro dobiti odobrenje Evropske agencije za ljekove.

Sastanak stručnjaka iz zemalja EU o toj temi održan je u nedjelju, rekao je portparol ministarstva, kako prenosi Hina.

Mutacija virusa otkrivena je u Velikoj Britaniji i brojne evropske zemlje su reagovale obustavom letova iz te zemlje. London je takođe najavio stroga ograničenja kretanja u nekim djelovima zemlje.

London je objavio da se novi soj koronavirusa za 70 odsto širi brže od prethodnog.

Nekoliko slučajeva je prijavljeno u Danskoj (devet) te po jedan u Holandiji i u Australiji, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Njemačka, predsjedavajuća EU, za ponedjeljak je sazvala krizni sastanak stručnjaka raznih zemlja kako bi koordinirali odgovor na tu novu prijetnju, rekao je portparol.

Radi se o sastanku Evropskog mehanizma za krizne situacije (IPCR) kojem se EU obraća u slučajevima velikih zdravstvenih, terorističkih i opasnosti po životnu sredinu.

Bonus video: