Države zatvaraju vrata za putnike iz Britanije, novi soj kovida i u Italiji

Džonsonova vlada je postrožila mjere ograničenja kretanja za London i okolne oblasti, i preinačila odluku o popuštanju mjera tokom božićnih praznika

7435 pregleda 6 komentar(a)
Većina država od ponoći je zabranila ulazak putnika iz Britanije, Foto: Reuters
Većina država od ponoći je zabranila ulazak putnika iz Britanije, Foto: Reuters

Evropske države počele su juče da zatvaraju svoja vrata za putnike iz Velike Britanije usljed zabrinutosti zbog novog soja koronavirusa, a Italija je saopštila da je i u toj zemlji zabilježen prvi pacijent koji je obolio od nove varijante kovida-19.

Francuska je od sinoć u ponoć potpuno zabranila ulazak iz Velike Britanije na 48 sati. Njemačka, Italija i Holandija su naredile obustavu letova iz Britanije, dok je Irska saopštila da će uvesti ograničenja na letove i ferije iz susjedne zemlje. Belgija je saopštila da će zatvoriti granice za letove i vozove - uključujući i popularni Eurostar - koji dolaze iz Britanije. Bugarska je takođe zabranila ulazak iz Velike Britanije, a zabrana će ostati na snazi do 31. januara.

Italijansko ministarstvo zdravlja je saopštilo da je novi soj virusa zabilježen u toj zemlji kod pacijenta koji se sa partnerom vratio iz Velike Britanije u posljednjih par dana avionom koji je sletio na rimski aerodrom Fjumićino.

„Kovid varijanta nedavno otkrivena u Londonu je zabrinjavajuća i naši naučnici to treba da istraže“, kazao je ranije juče italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca. „U međuvremenu biramo put maksimalnog opreza“.

Britanski premijer Boris Džonson je u subotu najavio da je novi soj virusa doveo do porasta broja zaraženih. Njegova vlada je postrožila mjere ograničenja kretanja za London i okolne oblasti, i preinačila odluku o popuštanju mjera tokom božićnih praznika.

Putna ograničenja predstavljaju dodatni problem za Veliku Britaniju koja 31. decembra konačno napušta Evropsku uniju nakon perioda tranzicije od godinu dana. London i Brisel ne uspijevaju da postignu trgovinski dogovor za period nakon bregzita, što pojačava mogućnost od haosa u prometu robe.

Njemačka vlada je saopštila da su svi letovi iz Velike Britanije sinoć od ponoći suspendovani.

„Mutacija virusa još nije identifikovana u Njemačkoj“, kazao je ministar zdravlja Jens Špan za televiziju ARD. „Ali neovisno od toga, izvještaje iz Britanije uzimamo krajnje ozbiljno“.

Premijer Belgije Aleksandar de Kro kazao je da se zabrana dolaska iz Britanije odnosi na usluge Eurostara i da će biti na snazi najmanje 24 sata od sinoć u ponoć.

Italijanska uredba blokira sve letove iz Britanije i zabranjuje ulazak u zemlju svakome ko je prošao kroz Britaniju u posljednjih 14 dana.

Holandija je zabranila letove sa putnicima iz Velike Britanije, a ograničenja će ostati na snazi do 1. januara, saopštila je holandska vlada. Austrija takođe planira da zabrani letove iz Britanije, kao i Švedska, Češka i Litvanija, Letonija i Rumunija.

Na Sent Pankras međunarodnoj stanici u Londonu, gdje se nalazi terminal za Eurostar, hiljade putnika juče su pokušale da kupe karte za vozove. „Kupili smo posljednje dvije karte za danas“, kazao je za Rojters Francuz koji se predstavio kao Leni. „Imali smo karte za ponedjeljak i utorak. Međutim, imajući u vidu situaciju i ono što se dešava nijesmo željeli da rizikujemo. Uspjeli smo da dobijemo karte u posljednjem trenutku. Karata više nema“.

Novi soj virusa u Britaniji je dodatno zakomplikovao borbu protiv pandemije koja se vodi širom svijeta.

Broj novih slučajeva u Britaniji juče je porastao za 35 928, što je najveći dnevni rast od početka pandemije, a zabilježeno je 326 smrtnih slučajeva, nakon čega je broj preminulih prema zvaničnoj statistici premašio 67 000.

Svjetska zdravstvena organizacija je juče saopštila da je u bliskom kontaktu sa britanskim zvaničnicima oko novog soja virusa i savjetovala je građanima da budu na oprezu.

„Nastavićemo da dijelimo informacije i rezultate analiza i istraživanja. Obavještavaćemo javnost i države članice o saznanjima u vezi sa karakteristikama ove varijante virusa“, saopšteno je iz SZO. „U međuvremenu, savjetujemo građanima da preduzmu mjere zaštite klako bi spriječili širenje kovida-19 i da se pridržavaju smjernica nacionalnih vlasti“.

Bonus video: