Evropska agencija za ljekove uslovno odobrila "Fajzerovu" vakcinu

"Današnje pozitivne vijesti su važan korak naprijed u našoj borbi protiv pandemije, koja je izazvala patnju mnogima", kazao je direktor agencije

13884 pregleda 148 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Vakcina protiv kovida-19 koju su razvile kompanije "Fajzer" i "Biontek" dobila je uslovno odobrenje Evropske agencije za ljekove, što je prvi korak za početak vakcinisanja stanovnika zemalja članica Evropske unije. Vakcina se preporučuje starijima od 16 godina.

Naučno mišljenje Evropske agencije za ljekove (EMA), institucije Evropske unije, daje mogućnost Evropskoj komisiji da izda komercijalno odobrenje vakcine u zemljama članicama Evropske unije, uz sve kontrole i obaveze koje idu uz to, navodi se u saopštenju agencije.

Kako se navodi, komisija za humanu medicinu Evropske agencije za ljekove završila je strogu kontrolu vakcine i donijela zaključak da podaci o kvalitetu, bezbjednosti i efikasnosti vakcine daju mogućnost da EMA preporuči uslovno komercijalno odobrenje, prenosi RTS.

Dodaje se da će to omogućiti kontrolisani okvir za početak vakcinacije u cijeloj Evropskoj uniji i da će zaštiti građane EU.

"Današnje pozitivne vijesti su važan korak naprijed u našoj borbi protiv pandemije, koja je izazvala patnju mnogima. Postigli smo ovo zahvaljujući posvećenosti naučnika, ljekara i eksperata i volontera iz svih zemalja članica EU", kazao je Emer Kuk, izvršni direktor Evropske agencije za ljekove.

Dodao je da je podrobna procjena EMA-e znači da mogu sa sigurnošću da uvjere građane Evropske unije u bezbjednost i efikasnost vakcine, kao i to da je u skladu sa svim potrebnim standardima kvaliteta.

"Ipak, naš posao ovdje nije završen. Nastavićemo da prikupljamo i analiziramo podatke o bezbjednosti i efikasnosti ove vakcine kako bismo zaštitili ljude koji primaju vakcinu u Evropskoj uniji", naveo je Kuk.

Opsežno kliničko ispitivanje pokazalo je da je vakcina kompanija "Fajzer" i "Biontek" efikasna u sprječavanju obolijevanja od kovida-19 kod ljudi starijih od 16 godina.

U ispitivanje je bilo uključeno ukupno 44.000 ljudi. Polovina je primila vakcinu, dok je druga polovina dobila placebo vakcinu, a ispitanici nisu znali da li su primili pravu ili placebo vakcinu.

Bonus video: