Odveli je u Istražni komitet

Uhapšena saradnica Alekseja Navaljnog

Istraga zbog "neovlašćenog ulaska u kuću i prijetnji" otvorena je protiv Ljubov Sobol zato što je u ponedjeljak otišla u stan agenta koga je Navaljni u telefonskom razgovoru prevario kako bi mu priznao da je zaista bio žrtva trovanja, napisao je na Tviteru Ivan Ždanov, direktor Fonda za borbu protiv korupcije

9218 pregleda 7 komentar(a)
Sobol, Foto: Beta/AP
Sobol, Foto: Beta/AP

Tim Alekseja Navaljnog saopštio je danas da je uhapšena bliska saradnica ruskog opozicionara zbog navodnih prijetnji agentu službe bezbjednosti koga je Navaljni optužio da je učestvovao u njegovom trovanju.

Istraga zbog "neovlašćenog ulaska u kuću i prijetnji" otvorena je protiv Ljubov Sobol zato što je u ponedjeljak otišla u stan agenta koga je Navaljni u telefonskom razgovoru prevario kako bi mu priznao da je zaista bio žrtva trovanja, napisao je na Tviteru Ivan Ždanov, direktor Fonda za borbu protiv korupcije.

Maksimalna kazna za ovo djelo je dvije godine zatvora.

Ruska policija je jutros uhapsila Ljubov Sobol u njenom stanu u Moskvi i potom je odvela u Istražni komitet, organ za krivične istrage, rekli su njeni saradnici.

"Ovo je policija", kaže Sobol na video snimku iz svog stana, dok se čuje lupanje na vratima.

Na snimku sa nadzorne kamere ispred stana vide se muškarci sa kapuljačama u hodniku, koji su potom prelijepili traku preko kamere.

Navaljnom je pozlilo tokom leta 20. avgusta, a dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Berlinu. Laboratorije u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, kao i testiranja koja je sprovela Organizacija za zabranu hemijskog oružja, utvrdili su da je Navaljni bio izložen otrovu "novičok", razvijenom u nekadašnjem Sovjetskom Savezu. Ruske vlasti oštro negiraju umešanost u trovanje Navaljnog.

Preporučujemo za Vas