Ruski profesor osuđen na 12 i po godina zatvora zbog ubistva studentkinje

Sokolov je bio poznat po knjigama o Napoleonovoj eri i entuzijastičnom učešću u rekonstrukcijama istorijskih bitaka, a njegov slučaj je privukao veliku pažnju u Rusiji

5270 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sud u Sankt Peterburgu osudio je danas poznatog profesora istorije na 12 i po godina zatvora zbog ubistva studentkinje čije tijelo je raskomadao.

Sud je 64-godišnjeg Olega Sokolova, koji je predavao na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu, proglasio krivim za ubistvo 24-godišnje doktorantkinje Anastasije Ješčenko u njegovom stanu u novembru 2019. godine.

Sokolov je uhapšen nakon što je izvučen iz rijeke Mojke u blizini stana u Sankt Peterburgu sa rancem u kojem su bile odsječene ruke.

Utvrđeno je da ruke pripadaju Ješčenkovoj, a istražitelji su pronašli druge djelove tijela u rijeci i u Sokolovljevom stanu u čuvenom dijelu Sankt Peterburga, nedaleko od muzeja Ermitaž.

Tokom suđenja Sokolov je svjedočio da su on i Ješčenko bili u romantičnoj vezi i da je pucao u nju tokom svađe.

Tužioci su tražili kaznu od 15 godina.

Sokolov je bio poznat po knjigama o Napoleonovoj eri i entuzijastičnom učešću u rekonstrukcijama istorijskih bitaka, a njegov slučaj je privukao veliku pažnju u Rusiji.

Tečno je govori francuski jezik, predstavljao je Napoleona u brojnim prikazima istorijskih bitaka i drugih događaja.

Raskošni stil učinio ga je popularnim među studentima, a o svojoj strasti prema Napoleonovoj eri govorio je u TV intervjuima. Napoleon mu je bio idol i kolege iz istorije bi mu se obraćali sa "Sire", careva titula.