U Rusiji više od tri miliona zaraženih koronavirusom, vakcina odobrena i za starije od 60 godina

Najteže pogođen grad je Moskva i njena okolina, kao i Sankt-Peterburg, drugi po veličini grad u zemlji

2728 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Moskve, Foto: Shutterstock
Detalj iz Moskve, Foto: Shutterstock

Rusija je danas prešla granicu od tri miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa u zemlji koja je punom snagom pogođena drugim talasom infekcije.

Ministar zdravlja Mihail Muraško je rekao za javnu televiziju da je vakcina Sputnjik V "sigurna i efikasna" za masovnu vakcinaciju populacije i odobrio da se koristi za osobe starije od 60 godina.

Prema zvaničnim podacima do sada zabilježeno 3.021.964 slučajeva koronavirusa, i 54.226 umrlih.

Zemlja, četvrta najteže pogođena u svijetu pandemijom koronavirusa, zabilježila je 29.258 novozaraženih i 567 umrlih u pretnodna 24 časa.

Broj novozaraženih i umrlih bilježi rekorde svake nedjelje od početka zime. Najteže pogođen grad je Moskva i njena okolina, kao i Sankt-Peterburg, drugi po veličini grad u zemlji.

Situacija je zabrinjavajuća i u najsiromašnijim regionima koji su često loše opremljeni.

Cifre koje objavljuju ruske vlasti svjedoče ipak o manjoj smrtnosti nego u zapadnoj Evropi ili u SAD, rezultat kojim se hvali predsjednik Vladimir Putin već mjesecima.

Ruske vlasti međutim samo računaju one kojima je Kovid-19 glavni uzrok smrti, poslije potvrđene obdukcije, navodi Frans pres.

Vlada za sada odbija bilo kakvu novu izolaciju na nacionalnom nivou da bi se očuvala privreda i računa na masovnu vakcinaciju ruske populacije vakcinom razvijenom u Rusiji, Sputnjik V.

Bonus video: