Njemica od 101 godine prva vakcinisana u svojoj zemlji

Upravnik doma za stare je rekao da je 40 od 59 štićenika željelo vakcinaciju, kao i 10 od oko 40 njihovih njegovatelja

9168 pregleda 10 komentar(a)
Prva vakcinu primila 101-godišnja Edit Kvoicala, Foto: AP Photo
Prva vakcinu primila 101-godišnja Edit Kvoicala, Foto: AP Photo

Njemačka i Mađarska počele su danas vakcinisanje protiv koronavirusa samo nekoliko sati pošto su im stigle prve pošiljke, što je poremetilo plan Evropske unije za koordiniran početak vakcinacije, sjutra u svih 27 država EU.

"Svaki dan koji čekamo je jedan dan previše", rekao je Tobias Kriger, upravnik doma za stare u Halberštatu, u sjeveroistočnoj oblasti Saksonija-Anhalt, gdje je danaas počela vakcinacija, prva u čitavoj Njemačkoj.

Prva osoba u kući koja je vakcininisana preparatom "Fajzer-Biontek" je 101-godišnja Edit Kvoicala, javila je novinska agencija DPA.

Kriger je rekao da je 40 od 59 štićenika tog doma željelo vakcinaciju, kao i 10 od oko 40 njihovih njegovatelja.

U Mađarskoj su najprije vakcinisani zdravstveni radnici u Centralnoj bolnici Pešte, u Budimpešti, dok su vlasti u Slovačkoj takođe planirale da prve doze daju večeras.

Prve pošiljke vakcine stigle su u bolnice širom EU u kontejnerima-frižiderima prošle noći, pošto su polovinom ove nedjelje bile poslate iz proizvodnog centra u Belgiji.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je početak disstribucije vakcine nazvala "dirljivim trenutkom jedinstva" EU.

Uz neke od najranije i najgore pogođenih žarišta zaraze koronavirusom na svijetu - Italiju i Španiju, kao i Češku čiji je zdravstveni sistem jesenas bio nadomak raspada, ukupno 27 država EU zabilježilo je više od 16 miliona inficiranih i više od 336.000 umrlih, za šta stručnjaci kažu da je tek dio stvarnog bilansa zbog neregistrovanih slučajeva i ograničenog testiranja.

Prve pošiljke su svega po oko 10.000 doza u većini zemalja EU, a programi masovne vakcinacije trebalo bi da počnu tek u januaru. Svaka zemlja sama odlučuje ko će dobiti prve vakcine, ali sve stavljaju najugroženije na prvo mjesto.

Francuske vlasti saopštile su da će dati prednost starijima, zbog smrtonosnog uticaja virusa na njih.

Njemačka, koju je pandemija koštala više od 30.000 života, počela je vakcinisanje među starijima od 80 godina i osoblju koje se stara o ranjivim grupama.

U Španiji vakcinu će u grad Guadalahari prvi dobiti u nedjelju ujutro stanari doma za stare, a u Italiji koja ima najveći bilans u Evropi - više od 71.000 mrtvih, porva će biti vakcinisana jedna medicinska sestra u rimskoj bolnici Spalancani, glavnom zavodu za zarazne bolesti.

U Poljskoj prve dvije osobe koje će biti vakcinisane u nedjelju su jedna medicinska sestra i jedan ljekar u bolnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Varšavi. Premijer Mateuš Moravjecki nazvao je vakcinisanje "patriotskom dužnošću Poljaka" jer je tamo veliko nepovjerenje prema vakcinama, povezano s opštim nepovjerenjem u vlast.

U Bugarskoj, gdje se strahovanje od vakcina takođe pojačava, prvi će injekciju dobiti ministar zdravstva Kostadin Angelov koji je obećao agresivnu kampanju za promociju koristi od vakcinisanja.

U Hrvatskoj vakcinisanje će u nedjelju ujutro početi u jednom domu za stare u Zagrebu. Vlasti su planirale da poznate ličnosti uključe u kampanju za vakcinaciju.

Bonus video: