Europol upozorava na lažne vakcine protiv koronavirusa

Šefica evropske policije pozvala je potrošače da budu oprezni i da bi vakcinisanje lažnom vakcinom moglo uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice

10676 pregleda 27 reakcija 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Šefica Europola Ketrin De Bole upozorila je u nedjelju na opasnost od potencijalnih lažnih vakcina protiv koronavirusa, piše Hina.

De Bole je upozorila da bi kriminalci mogli pokušati da iskoriste veliku potražnju za vakcijom u svijetu, pišu novine njemačke medijske grupe Funke u nedjelju.

Dodala je da su zvaničnici već primijetili konkretne znakove prljave igre poput nuđenja lažnih vakcina na društvenim mrežama.

Šefica evropske policije pozvala je potrošače da budu oprezni i da bi vakcinisanje lažnom vakcinom moglo uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice.

Takođe je navela da države moraju biti spremne na to da će im kriminalne grupe pokušati ukrasti doze vakcine, a Europol je identifikovao potencijalna žarišta.

Bivša šefica belgijske policije napomenula je da policijska odjeljenja širom Evropske unije zajednički djeluju na zaštiti prevoza vakcine.

Interpol je početkom decembra takođe objavio upozorenje o prijetnji organizovanih kriminalnih grupa usred kampanja vakcinisanja protiv kovida-19, uključujući lažne vakcine i krađu zaliha.

"Kriminalne mreže vrebaće ljude i putem lažnih internet stranica, a lažni ljekovi mogli bi značajno ugroziti nečije zdravlje, čak i život", upozorio je šef Interpola Jergen Stok.

Bonus video: