Merkel: 2021. donosi veliku nadu, ovi dani i sedmice – tu nema šta da se uljepšava...

Kancelarka je rekla da je za ljude koji tuguju za najbližima ili sami osjećaju posljedice virusa gorak osjećaj kada "neki nepopravljivi negiraju postojanje virusa"

3923 pregleda 1 komentar(a)
Merkel, Foto: Reuters
Merkel, Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručuje da 2021. godina donosi veliku nadu i zahvaljuje građanima za "istorijski napor" u borbi protiv epidemije, prenosi Dojče vele (DW).

"Ovi dani i sedmice – i tu nema šta da se uljepšava – teška su vremena za našu zemlju. I tako će ostati još duže vreme", kaže kancelarka Angela Merkel u svom verovatno posljednjem novogodišnjem obraćanju građanima koje se tradicionalno emituje na javnom servisu poslednje večeri u godini.

Kancelarka dodaje da je za ljude koji tuguju za najbližima ili sami osjećaju posljedice virusa gorak osjećaj kada "neki nepopravljivi negiraju postojanje virusa".

"Teorije zavjere nisu samo neistinite i opasne, one su cinične i surove prema ovim ljudima", kaže Merkel u govoru čiji se tekst ranije dostavlja medijima.

Merkel kaže da je 2020. bila godina u kojoj su "mnogi prevazilazili sebe, a nisu to oglašavali na sva zvona" – poput ljekara i medicinskih sestara u bolnicama i staračkim domovima ili vojnika koji pomažu u prevazilaženju pandemije, prodavaca, vozača, poštara, vaspitačica, nastavnika i policajaca…

Početak vakcinacije je, kako kaže, nada na licima.

"To su lica prvih vakcinisanih, najstarijih i njihovih njegovatelja i njegovateljica i medicinskog osoblja", navodi Merkel i dodaje da će se vakcinisati kada dođe na red.

Kako je Merkel odavno najavila političku penziju poslije izbora na jesen 2021, ovaj njen 16. novogodišnji govor je vjerovatno i posljednji.

"Nikada u posljednjih 15 godina nije nam svima zajedno ovako teško pala stara godina – a uprkos brizi i skepsi, nikada nismo sa toliko nade gledali u novu godinu", poručuje njemačka kancelarka, navodi DW.

Bonus video: