Ukrajina: U Donbasu izvedena prva faza razmjene zarobljenika

"To je važan događaj, prvenstveno za one ljude koji se vraćaju kući i koji će provesti Novu godinu sa svojim rođacima i prijateljima. Ovo je prva faza razmjene 'svi za sve'. Rad će se nastaviti", rekao je ruski izaslanik u Kontakt grupi Boris Grizlov
68 pregleda 2 komentar(a)
Ukrajina, Donbas zarobljenici, Foto: Reuters
Ukrajina, Donbas zarobljenici, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2017. 19:55h

U Donbasu na istoku Ukrajine je izvedena prva faza razmjene zarobljenika koja će biti nastavljena kako bi u drugoj svi bili oslobođeni, potvrdili su ruski i ukrajinski zvaničnici, prenosi Tanjug.

"To je važan događaj, prvenstveno za one ljude koji se vraćaju kući i koji će provesti Novu godinu sa svojim rođacima i prijateljima. Ovo je prva faza razmjene 'svi za sve'. Rad će se nastaviti", rekao je ruski izaslanik u Kontakt grupi Boris Grizlov.

Viktor Medvedčuk, ukrajinski predstavnik u humanitarnoj radnoj grupi Kontakt grupe rekao je za ruski Kanal 1 da treba da se ispune sve odredbe Minskog sporazuma i svi zarobljenici vrate kući.

"Svi zarobljenici u Donbasu biće razmijenjeni u drugoj fazi razmjene kada se primijeni formula "svi za sve", kao što je i dogovoreno Minskim sprazumom", rekao je on, prenosi TAS S.

Najveća razmjena zarobljenika od izbijanja sukoba na istoku Ukrajine dogodila se na liniji kontakta razdvaja nedaleko od mesta Gorlovka.

Berlin i Pariz ohrabrili razmjenu zatvorenika između ukrajinskih vlasti i ruskih pobunjenika

Njemačka i Francuska pozdravile su danas razmjenu nekoliko stotina zatvorenika između ukrajinskih vlasti i ruskih pobunjenika koji kontrolišu dio istoka Ukrajine, ohrabrujući nastavak takve razmjene.

"Kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emanuel Makron pozdravljaju primjenu dogovora razmjene zatvorenika", navodi se u zajedničkom saopštenju izdatom u Berlinu.

Merkelova i Makron su dodali da treba nastaviti tu razmjenu i da Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (MKCK) treba dozvoliti potpuni pristup zatvorenicima.

Agencija Frans pres je ukazala da ta razmjena predstavlja "rijetki napredak" u primjeni mirovnog sporazuma jer je prvi put razmijenjen veliki broj zatvorenika, ukupno 380.

Razmjeni je posredovao poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril.

U sukobima na istoku Ukrajine od aprila 2014. godine poginulo je više od 10.000 ljudi. Iako je postignut mirovni sporazum 2015, koji podrazumijeva prekid vatre, povlačenje oružja sa prve linije fronta i ustavne reforme, primirje se stalno krši, uz međusobne optužbe sukobljenih strana, ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika.

Bonus video: