Britanski naučnici zabrinuti zbog mutacija koronavirusa, Sahin uvjeren da je vakcina efikasna protiv novog soja

Pojedini njemački medicinski eksperti pozdravili su odluku Britanije da odloži davanje druge doze u naporu da vakciniše što je moguće veći broj ljudi

6775 pregleda 2 komentar(a)
BioNTek i Fajzer preporučuju da dvije doze vakcine budu date u razmaku od najviše tri nedjelje, Foto: reuters
BioNTek i Fajzer preporučuju da dvije doze vakcine budu date u razmaku od najviše tri nedjelje, Foto: reuters

Britanski naučnici su juče izrazili zabrinutost da vakcine za kovid-19 koje se koriste u Britaniji možda neće moći da pruže zaštitu protiv novog soja virusa koji se pojavio u Južnoj Africi i proširio na druge zemlje.

Britanija i Južna Afrika su detektovale nove, zaraznije varijante kovida-19 zbog kojih je došlo do porasta broja novih slučajeva. Britanski ministar zdravlja Met Henkok juče je kazao da je zabrinut zbog soja koji je identifikovan u Južnoj Africi.

Sajmon Klark, profesor ćelijske mikrobiologije na Univerzitetu u Redingu, kazao je da „mada obje varijante imaju neke zajedničke nove osobine, ona otkrivena u Južnoj Africi ima niz dodatnih mutacija... koje su zabrinjavajuće“. On je istakao da su među njima mutacije ključnog dijela virusa poznatog kao šiljasti protein - koji virus koristi kako bi zarazio ljudske ćelije - „zbog čega bi virus mogao biti manje podložan imunološkoj reakciji koju izazivaju vakcine“.

Lorens Jang, virolog i profesor molekularne mikrobiologije na Vorvik univerzitetu, takođe je istakao da južnoafrička varijanta uma „višestruke mutacije šiljastog proteina“. „To je razlog za brigu i moglo bi dovesti do propusta u imunološkoj zaštiti“, kazao je Jang.

Naučnici, uključujući izvršnog direktora BioNTeka, Ugura Sahina, i Džona Bela, počasnog profesora medicine na Oksfordu, kazali su da testiraju vakcine protiv novih sojeva. Sahin je kazao da je prilično uvjeren da je vakcina Fajzer/BioNTek efikasna protiv britanskog soja, a da će uskoro znati više o njenom dejstvu na južnoafričku varijantu.

Bel, koji savjetuje krizni štav britanske vlade, takođe je kazao da vjeruje da će Oksfordova vakcina djelovati na britanski soj, ali da je „po velikim znakom pitanja“ da li će biti efikasna i protiv južnoafričkog soja.

Najbogatije zemlje svijeta počele su vakcinaciju populacije protiv bolesti koja je usmrtila 1,8 miliona ljudi i srušila globalnu ekonomiju.

Njemačka je juče razmatrala da li da odloži vakcinaciju drugom dozom BioNTek/Fajzerove vakcine kako bi vakcinisala veći broj stanovnika, nakon što se Britanija prošle nedjelje odlučila na sličan potez. Njemačko ministarstvo zdravlja zatražilo je mišljenje nezavisne komisije koja treba da se izjasni od tome da li period između dvije vakcine može biti duži o 42 dana, koliko je sada propisano.

Ovaj potez je uslijedio nakon kritika upućenih njemačkoj vladi da nije uspjela da nabavi dovoljno vakcina i da se kampanja imunizacije odvija sporo.

Pojedini njemački medicinski eksperti pozdravili su odluku Britanije da odloži davanje druge doze u naporu da vakciniše što je moguće veći broj ljudi.

Međutim, iz BioNTeka i Fajzera upozorili su da su bezbjednost i efikansost vakcine testirani isključivo prema određenom rasporedu doziranja i da je većina učesnika primila dvije doze dozu u razmaku od najviše tri nedjelje“.

Dansko ministarstvo zdravlja je juče dozvolilo da maksmalni period između dvije doze bude šest nedjelja uz preporuku da ukoliko je moguće budu poštovane farmakološke smjernice prema kojima je taj period između tri i četiri nedjelje.

Evropska medicinska agencija juče je saopštila da period od najviše 42 dana između prve i druge doze vakcine Fajzer/BioNTek treba da bude poštovan uz cilju najvećeg stepena zaštite.

Bonus video: