Navaljnom zvanično zabranjeno da se kandiduje za predsjednika

Nakon odluke Komisije, ruski opozicionar je najavio da će podnijeti žalbu na tu odluku i pozvao pristalice na bojkot predsjedničkih izbora
3 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.12.2017. 15:36h

Ruska Centralna izborna komisija zvanično je zabranila ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom da se kandiduje na predsjedničkim izborima 2018. godine. Navaljni je najavio da će podnijeti žalbu na tu odluku i pozvao pristalice na bojkot predsjedničkih izbora.

Komisija je izglasala odluku da Navaljni nema prava da se kandiduje, jer je u prošlosti osuđen za krivično djelo, prenose agencije, piše Tanjug.

U obrazloženju odluke se navodi da osuđujuća presuda, kojom je Navaljnom određena uslovna kazna zatvora, a koju je on u više navrata opisao kao politički motivisanu, znači da on ne može da se kandiduje za predsjednika u martu sljedeće godine, navodi Rojters.

Dvanaest od trinaest članova Komisije glasalo je za zabranu kandidature Navaljnog, dok je jedan član bio uzdržan navodeći kao razlog moguć sukob interesa.

Navaljni je, nakon odluke Komisije, najavio da će podnijeti žalbu na tu odluku i pozvao pristalice na bojkot predsjedničkih izbora, prenosi AP.

Navaljni (41) je tri puta hapšen ove godine i optuživan za kršenje zakona, jer je više puta organizovao javne mitinge i skupove.

Centralna izborna komisija od sinoć je imala na raspolaganju pet dana da odluči da li će Navaljni biti registrovan kao predsjednički kandidat.

Navaljni je juče Centralnoj izbornoj komisiji predao dokumenta potrebna za predsjedničku kandidaturu, sakupivši više nego dovoljan broj potpisa.

Ovaj dugogodišnji borac protiv korupcije među ruskom elitom dobio je početnu podršku 742 ljudi na skupu u moskovskoj četvrti, što je više od minimalnih 500 koliko je bilo potrebno da bi se podnijela nominacija za predsjedničku kandidaturu.

"Ne postoji velika podrška Putinu i njegovoj vladavini u ovoj zemlji", rekao je Navaljni na jučerašnjem skupu, opisujući sebe kao "istinskog kandidata" za izbore i prijeteći da će njegove pristalice bojkotovali glasanje ako mu zabrane da se kandiduje.

Kako navodi AP, Navaljni je najjači protivkandidat predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu u posljednjih 18 godina na vlasti.

Međutim, Navaljni je krivično osuđivan, pa se pretpostavljalo da će mu Centralna izborna komisija zabraniti učešće u izborima, ali da je presuda povučena ili da je dobio posebnu dozvolu za učešće, ne bi za njega bilo problema, konstatuje AP.

Uprkos njegovoj kampanji, oko 80 odsto Rusa podržava Putina, što ga čini sigurnim pobjednikom na izborima zakazanim za mart iduće godine, zaključuje američka agencija.

Rojters navodi da je, prema anketama, Putin na putu da bez poteškoća bude ponovo izabran za predsjednika, što znači da bi mogao da ostane na vlasti do 2024. godine.

Bonus video: