Navaljni: U nedjelju se vraćam u Rusiju

Navaljni je u Njemačku prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo

6238 pregleda 7 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Ruski opozicioni političar i kritičar predsjednika Rusije Vladimira Putina, Aleksej Navaljni izjavio je da da planira da se u nedjelju vrati iz Njemačke u Rusiju gdje je bio na oporavku nakon što je otrovan.

"Pitanje 'vratiti se ili ne' nikada nije stajalo preda mnom jer nisam otišao sam. Završio sam u Njemačkoj na intenzivnoj njezi. 17. januara, u nedjelju, vratiću se kući letom Victory", poručio je Navaljni u današnjem tvitu.

Navaljni je u Njemačku prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo.

Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičoka.

Ruski agent koji je bio zadužen da prati Navaljnog otkrio je 21. decembra kako je Navaljni otrovan u avgustu ove godine.

Konstantin Kudrijavcev je tada ispričao da je otrov "novičok" stavljen u donje gaće Navaljnog, pisao je tada CNN.

Navaljni je 22. decembra objavio snimak svog telefonskog razgovora za koji tvrdi da je obavio sa Kudrijavecvom, operativcem državne bezbjednosti, umiješanim u njegovo trovanje.

Rusko pravosuđe saopštilo je juče da je primilo žalbu kojom se traži da uslovna zatvorska kazna protiv Navaljnog bude preinačena u zatvor.

Na sajtu moskovskog pravosuđa navodi se da se zahtijeva "poništavanje uslovne kazne" protiv Navaljnog zbog "neispunjavanja nametnutih obaveza" jer nije "popravio štetu koju je počinio ili je počinio novi prestup".

Navaljni je odmah reagovao na Tviteru navodeći da je žalbu podnijela zatvorska služba (FSIN) zbog presude iz decembra 2014.

"(Predsjednik Rusije Vladimir) Putin je toliko bijesan kada je vidio da sam preživio trovanje, da je zatražio od FSIN da sudski zatraži da uslovna zatvorska kazna bude zamijenjena zatvorom", naveo je opozicionar.

Navaljni je osuđen na tri i po godine uslovnog zatvora zbog pronevjere 26 miliona rubalja iz filijale francuske kozmetičke kompanije Iv Roše (Yves Rocher).

To francusko preduzeće je iste te 2014. godine saopštilo da nije pretrpjelo nikakvu štetu.

FSIN navodi da Navaljni nije poštovao obaveze o uslovnoj zatvorskoj kazni jer se nije vratio u Rusiju poslije oporavka u Njemačkoj.

Od izlaska iz kome, Navaljni optužuje Putina da je naredio njegovo ubistvo. Kremlj je odbacio te optužbe.

Bonus video: