Efekti vakcinacije tek na proljeće

Njemački kabinet je odobrio strožu kontrolu ulaska koja zahtijeva testiranje osoba koje dolaze iz država sa velikim brojem zaraženih ili gdje cirkuliše nova varijanta virusa

6663 pregleda 2 komentar(a)
U Ujedinjenom Kraljevstvu umrlo više od sto hiljada ljudi, Foto: Reuters
U Ujedinjenom Kraljevstvu umrlo više od sto hiljada ljudi, Foto: Reuters

Vlade širom Evrope objavile su juče stroža i duža zaključavanja zbog straha od novog soja koronavirusa koji se brzo širi, a koji je prvi put otkriven u Britaniji. Ne očekuje se da vakcinacija puno pomogne prije proljeća.

Vakcinacija se sprovodi širom kontinenta, ali ne tako brzo koliko bi mnoge države željele, pri čemu se efekti ne očekuju dok imunizacija ne bude rasprostranjena među stanovništvom.

U Italiji, gdje epidemija ne jenjava, vanredno stanje zbog kovida-19 biće produženo do kraja aprila, rekao je ministar zdravlja Roberto Speranca. Njemačka će vjerovatno produžiti ograničenja na februar, rekao je ministar zdravlja Jens Špan, naglasivši potrebu da se dodatno smanje kontakti u cilju odbrane od zaraznijeg soja virusa, koji je prvi put identifikovan u Britaniji.

Njemački kabinet je odobrio strožu kontrolu ulaska koja zahtijeva testiranje osoba koje dolaze iz država sa velikim brojem zaraženih ili gdje cirkuliše nova varijanta virusa.

Kancelarka Angela Merkel je na sastanku poslanika u utorak kazala da će narednih osam do deset nedjelja biti veoma teške ako se nova varijanta proširi na Njemačku, prenio je Rojters.

Špan je kazao da će biti potrebno još dva ili tri mjeseca prije nego što kampanja vakcinacije zaista počne da pomaže.

Holandska vlada je saopštila da će mjere zaključavanja, uključujući zatvaranje škola u prodavnica, produžiti najmanje tri nedjelje, do 9. februara.

“Ova odluka nije iznenađenje, ali je nevjerovatno razočarenje,” rekao je premijer Mark Rute na konferenciji za novinare, dodavši da je prijetnja koju predstavlja nova varijanta “veoma zabrinjavajuća”.

On je rekao da vlada razmatra uvođenje policijskog časa, ali da oklijeva i da su potrebne dodatne konsultacije prije nego što donese odluku o tako oštrim restrikcijama.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je sa ministrima razgovarao o mogućim novim mjerama. Policijski čas širom zemlje mogao bi biti pomjeren sa 20 na 18 sati, objavili su francuski mediji.

Nema potrebe za zatvaranjem škola, ali su potrebne nove restrikcije zbog novog soja virusa, saopštio je glavni naučni savjetnik vlade. On je istakao da bi kriza mogla biti gotova do septembra ukoliko vakcine budu šire prihvaćene.

U Švajcarskoj, zvaničnici u Bernu su otkazali Svjetski kup u skijanju na stazi Lauberhorn, zbog straha da se novi soj - koji je, kako su saopštile zdravstvene vlasti - donio jedan britanski turista - sada brže širi među lokalnim stanovništvom.

Najmanje 60 osoba je testirano pozitivno u alpskom odmaralištu Vengen u posljednjih četiri nedjelje.

Švajcarska, koja je u odnosu na susjede do sada koristila blaži pristup u ograničavanju aktivnosti i javnog života, od ponedjeljka će zatvoriti prodavnice robe koja nije neophodna.

Njene vlasti su takođe naredile kompanijama da traže od zaposlenih da rade od kuće gdje je to moguće. Švajcarska je uz to ublažila pravila za firme pogođene pandemijom prilikom prijavljivanja za državnu finansijsku pomoć. I Danska je objavila da će za tri nedjelje produžiti mjere zaključavanja kako bi se spriječilo širenje novog soja virusa.

Vedrije vijesti stižu iz Poljske, gdje se broj oboljelih od kovida-19 stabilizovao nakon porasta na jesen.

“Nadam se da će za dvije ili tri nedjelje ograničenja biti malo manja, vakcina će funkcionisati,” rekao je poljski ministar finansija Tadeuš Koscinski.

“Neka ograničenja će ostati prilično duže, ali mislim da će 80 odsto tih restrikcija početi da nestaje na prelazu iz prvog u drugi kvartal,” dodao je. Vatikan, najmanja država u svijetu, počeo je juče program imunizacije. Mediji su objavili da je papa Franjo, koji ima 84 godine, primio vakcinu, mada Vatikan nije zvanično potvrdio tu vijest.

U saopštenju Vatikana o početku vakcinacije, navedeno je da će prve doze primiti ljekari i ostali pripadnici zdravstvenih službi Svete stolice.

Vatikan je prošle nedjelje saopštio da je kupio ultrahladni frižider za čuvanje doza, što ukazuje na to da će koristiiti vakcine Fajzera i Bionteka, koje se moraju čuvati na minus 70 stepeni Celzijusa.

Papa je poručio ljudima da vjeruju ljekarima i ne odbijaju imunizaciju ukoliko nemaju dobar zdravstveni razlog, jer od nje zavisi njihov i život drugih. “Postoji to suicidno poricanje koje ne znam kako bih objasnio, ali vakcina se mora primiti,” rekao je papa u nedjelju.

Turska će danas početi vakcinaciju protiv kovida-19, počevši od zdravstvenih radnika, rekao je ministar zdravlja Fahretin Koča nedugo nakon što je kineska vakcina “sinovak” odobrena za hitnu upotrebu.

Putin: Ruska vakcina je najbolja

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je juče zvaničnicima da počnu masovnu vakcinaciju sljedeće nedjelje i da program imunizacije otvore za sve Ruse.

Rusija, koja je četvrta u svijetu po broju zaraženih kovidom-19, počela je vakcinaciju prošlog mjeseca.

“Molim vas da naredne sedmice počnete masovnu vakcinaciju čitavog stanovništva”, rekao je Putin zvaničnicma na sjednici vlade koju je prenosila televizija.

“Ruska vakcina je najbolja u svijetu”, dodao je.

Ruski fond za direktne investicije saopštio je da je milion i po Rusa već primilo vakcinu Sputnjik V.

Bonus video: