Advokat: Navaljnom i do tri i po godine zatvora po povratku u Rusiju

Kobzev navodi da je Navaljni na potjernici jer ga ruska zatvorska služba optužuje da im se nije prijavio krajem prošle godine u vezi s uslovnom kaznom koju je služio zbog pronevjere

2475 pregleda 4 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni bi mogao da se suoči sa tri i po godine zatvora po povratku u Rusiju, tvrdi njegov advokat.

Navaljni se nalazi na nacionalnoj potjernici zbog navodnog kršenja uslova uslovne zatvorske kazne i rizikuje da dobije kaznu zatvora od tri i po godine kada se ovaj vikend vrati u Rusiju, rekao je danas jedan od njegovih advokata Vadim Kobzev, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kobzev tvrdi da je Navaljni na potjernici jer ga ruska zatvorska služba optužuje da im se nije prijavio krajem prošle godine u vezi s uslovnom kaznom koju je služio zbog pronevjere.

Navaljni je rekao da je prvobitni slučaj protiv njega izmišljen i da je u to vrijeme bio u Njemačkoj, gdje se zbog svog trovanja liječio ambulantno, pa se nije mogao prijaviti.

Iz zatvorske službe, medjutim, kažu da je otpušten iz berlinske bolnice u septembru i da je trebalo da se vrati u Moskvu i prijavi im se.

Navaljni je juče najavio da planira da se vrati u Rusiju u nedjelju, prvi put otkako je otrovan nervnim sredstvom novičok u augustu 2020. godine, uprkos riziku da bude zatvoren po povratku iz Njemačke.

Kremlj i dalje negira umiješanost u njegovo trovanje, te navode da nema dokaza da je otrovan i da se može slobodno vratiti u Rusiju u bilo kojem trenutku. Navaljni je juče odbacio rastući popis pravnih prijetnji, nazvavši kaznene postupke protiv njega – od kojih su najmanje dva na čekanju – izmišljenima kako bi osujetili njegove političke ambicije.

Bonus video: