zamjeraju mu što se nije prijavljivao zatvorskoj službi

Ruska zatvorska služba obećala hapšenje Navaljnog ako se vrati u zemlju

"Ruska federalna zatvorska služba dužna je da preduzme sve neophodne mjere za hapšenje prestupnika Alekseja Navaljnog, do odluke suda da njegovu uslovnu zatvorsku kaznu zamijeni zatvornom kaznom", navela je FSIN

6039 pregleda 0 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters

Ruska zatvorska služba (FSIN) saopštila je danas da namjerava da uhapsi protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog ako se vrati u Rusiju jer nije poštovao obaveze o uslovnoj zatvorskoj kazni koja mu je izrečena 2015. godine.

"Ruska federalna zatvorska služba dužna je da preduzme sve neophodne mjere za hapšenje prestupnika Alekseja Navaljnog, do odluke suda da njegovu uslovnu zatvorsku kaznu zamijeni zatvornom kaznom", navela je FSIN.

Navaljni se trenutno nalazi u Njemačkoj gdje je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičoka.

Protivnik Kremlja je u srijedu rekao da će se vratiti u Rusiju 17. januara, uprkos prijetnji zatvorskom kaznom.

FSIN zamjera Navaljnom što se nije dva puta nedjeljno prijavljivao ruskoj zatvorskoj službi kako to nalaže presuda iz 2015. prema kojoj je dobio pet godina uslovne zatvorske kazne.

Ta služba je navela da uzima u obzir period u kojem je Navaljni tri nedjelje bio u komi u njemačkoj bolnici, ali dodaje da je trebalo 23. oktobra da prijavi gdje se nalazi.

"Činjenica da je na rehabilitaciji nije razlog da se ne prijavi kaznenoj inspekciji", navodi se u saopštenju i dodaje da je Navaljni stavljen na spisak traženih osoba sa nalogom preduzimanje mjera njegovog hapšenja prilikom utvrđivanja njegove lokacije.

Od izlaska iz kome, Navaljni optužuje predsjednika Rusije Vladimira Putina da je naredio njegovo trovanje i ubistvo. Kremlj je odbacio te optužbe.