Ruski opozicionar postao previše poznat - time previše opasan za kremlj

Putin više ne ignoriše Navaljnog

Aleksej Navaljni je brend. Harizmatičan, neustrašiv, odlučan, poznat daleko van granica domovine. Navaljni je postao najvažniji opozicioni političar Rusije kojeg se Kremlj stvarno plaši, što pokazuje i potpuno pretjerana reakcija na njegov dolazak u Moskvu

11331 pregleda 7 komentar(a)
Navaljni, Foto: Mstyslav Chernov
Navaljni, Foto: Mstyslav Chernov

Aleksej Navaljni je uhapšen odmah po dolasku u Moskvu nakon liječenja u Berlinu. Ranije su ga zvali „beznačajnim blogerom“, ali sada je postao previše poznat i previše opasan za Kremlj, komentariše Jurij Rešeto.

Najprije dobra vijest, makar iz perspektive Putinovih protivnika: najglasniji kritičar Kremlja se vratio kući. Zdrav i pun energije.

Doduše, Aleksej Navaljni je uhapšen odmah po dolasku u Moskvu. Radi se „samo“ o istražnom zatvoru, ali Navaljni ima saradnike koji žele da se bore, čak i ako duže ostane iza rešetaka.

Recimo, da se bore pred izbore za Dumu koji predstoje. Konceptom „pametnog glasanja“ – gde se opozicija poziva da glasa uvek za one kandidate koji imaju najveće šanse protiv predstavnika vlasti. To je upalilo na pojedinim regionalnim izborima prošle godine.

Ali „pametno glasanje“ neće stvarno promjeniti politički sistem u Rusiji. I jedva da će ojačati opoziciju. Jer Rusija nema opoziciju. Stranke koje su na listiću često su tek bezuba pseudo-opozicija. Jednoumne grupe koje bez prigovora podržavaju odluke Kremlja.

Tu činjenicu neće promjeniti povratak Navaljnog. I to je loša vijest – ne samo za Putinove protivnike.

Aleksej Navaljni je brend. Harizmatičan, neustrašiv, odlučan, poznat daleko van granica domovine. Navaljni je postao najvažniji opozicioni političar Rusije kojeg se Kremlj stvarno plaši, što pokazuje i potpuno pretjerana reakcija na njegov dolazak u Moskvu.

Desetine policijskih autobusa, stotine pripadnika snaga sigurnosti, zabranjen pristup medijima. Terminal za dolaske na aerodromu Vnukovo, gdje je Navaljni trebalo da sleti, nalikovao je utvrdi. To je bila demonstracija moći države prema nesalomivom građaninu.

Sve to zvuči dramatično, ali služi i Navaljnijevom imidžu. Vlast ga napokon više ne naziva „beznačajnim blogerom“ ili „berlinskim pacijentom“. Tako je kritičara režima nazivao Dimitrij Peskov, portparol Kremlja. Njegov šef Putin čak nije ni izgovarao ime.

Rusko pravosuđe je više puta imalo šansu da Navaljnog na duže vrijeme pošalje u zatvor. No ono to nije učinilo. Kako se priča, po naredbi iz Kremlja. Jer, to bi bilo previše „časti“ za jednog „beznačajnog blogera“, previše pažnje.

To se sada očito promjenilo. Navaljni je postao previše poznat i time previše opasan za Vladimira Putina.

Ali – samo on. Jer, Navaljni nema stranku, ne okuplja mase, on je do sada bio hrabri usamljeni borac.

Doduše, njegovi snimci o korumpiranim državnim službenicima imaju milione pregleda na Jutjubu. A njegovom pozivu da izađu na ulicu odazvale su se prije nekoliko godina brojne pristalice, uglavnom mladi. Njihovi protesti su ugušeni silom. Hiljade su uhapšene i od tada sistematski zastrašivane. Neki su na kraju završili na robiji.

Kada je nekoliko dana pre Navaljnijevog dolaska jedna grupa aktivista preko interneta pozvala građane da dođu i pozdrave ga na aerodromu, policija je smjesta posjetila Navaljnijeve ljude u Moskvi i Sankt Peterburgu. I drugim opozicionarima je prećeno hapšenjem ako dođu na aerodrom. Na Vnukovu su hapšeni oni koji su ipak došli.

Sve to je dokaz da je Kremlj zasada nadmoćan protivnik.

Preporučujemo za Vas