Španska vlada proglasila Madrid zonom katastrofe

Madridski gradonačelnik Hose Luis Martínes-Almeida je prošle nedjelje rekao kako šteta u glavnom gradu Španije iznosi blizu 1.4 milijarde eura

3663 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Madrida, Foto: Reuters
Detalj iz Madrida, Foto: Reuters

Španska vlada je Madrid i još sedam pokrajina u utorak proglasila zonama katastrofe nakon što je sniježna oluja Filomena prije deset dana tim područjima nanijela osjetnu materijalnu štetu.

Madridski gradonačelnik Hose Luis Martínes-Almeida je prošle nedjelje rekao kako šteta u glavnom gradu Španije iznosi blizu 1.4 milijarde eura te zatražio da ga centralna vlada proglasi zonom katastrofe. Ona je u utorak to i učinila nakon ministarskog sastanka. Time bi Madrid trebalo iz državnog budžeta da dobije finansijsku pomoć za obnovu materijalne štete koja je najveća u parkovima, u kojima je drveće masovno polomljeno, prenosi Hina.

Tokom vikenda 8. i 9. januara snijeg je padao 33 sata bez prestanka, a takve sniježne mećave u Madridu ne sjećaju se niti najstariji stanovnici. Uz Madrid posebno snažno su bili pogođeni susjedna pokrajina Kastilja i Leon u centralnoj Španiji. Zone katastrofe obuhvataju i Kasilju La Manču, Navaru, Andaluziju, Asturiju, Aragon i Riohu.

Haos u gradu

Transportni kamioni su ostajali zarobljeni u snijegu, a isto tako i automobili. U Madridu je bio obustavljen sav saobraćaj osim podzemne željeznice, a čišćenje snijega odvijalo se sporo, iako je snijeg prestao da pada prije deset dana, jer grad ne raspolaže većim brojem čistača snijega i lopata. So za otapanje snijega i leda dovožena je kamionima s mora.

Madridski gradonačelnik u utorak je gostujući na televiziji Telesinko rekao kako je od snijega i leda očišćeno 92 odsto ulica glavnog grada. Stanovnici su pozvani da zbog leda ne koriste automobile pa je do srijede na snazi besplatna vožnja gradskim autobusima. Kamioni gradske čistoće još uvijek obilaze ulice s pretrpanim kantama za smeće jer ih ranije, zbog snijegom zakrčenih puteva, nisu mogli odvoziti. Na ulicama se mogu vidjeti polomljena stabla i granje.

Nakon što je oluja Filomena prohujala centralnim i sjeveroistočnim dijelom Španije još uvijek su zatvorene 123 saobraćajnice širom zemlje.

Od srijede bi temperature u Španiji trebalo da rastu, ali očekuju se kiša i vjetar. "Iz Portugalije dolazi nova oluja koju su tamo prozvali Gaetan, a koja će donijeti obilne kiše, vjetar i višu temperaturu u dijelu Španije", saopštila je španska državna meteorološka služba AEMET preko Tvitera.

Bonus video: