ubrzati proces vakcinacije

EU pozvala zemlje članice da vakcinišu 70 odsto odraslih do kraja avgusta

Komisija radi sa zemljama članicama na uspostavljanju sertifikata za vakcinaciju, koji bi bili uzajamno prihvaćeni između zemalja članica EU i mogli bi brzo da se koriste unutar EU i šire

4923 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Brisel je pozvao danas zemlje članice Evropske unije da "ubrzaju" vakcinacije da bi do kraja avgusta zaštitili 70 odsto odraslih od koronavirusa, a do marta 80 odsto zdravstvenih profesionalaca i starijih od 80 godina.

"Vakcinisanje treba ubrzati", rekla je evrposka komesarka za zdravlje Stela Kiriakides na konferenciji za novinare u trenutku kada se kritikuje spor početak kampanja vakcinacije u evorpskoj 27-orici u odnosu na Veliku Britaniju, SAD i Izrael.

"Predlažemo da do marta zemlje članice vakcinišu najmanje 80 odsto zdravstvenih profesionalaca i starijih od 80 godina, a do ljeta 70 odsto odraslih", rekao je potpresjednik Komisije Margaritis Skinjas, govoreći uoči evropskog samita u četvrtak veče.

Rekao je da vjeruje da će do kraja prvog tromjesečja EU imati impresivnu količinu vakcina koje će moći da se rasporede širom Unije.

On je rekao i da Komisija radi sa zemljama članicama na uspostavljanju sertifikata za vakcinaciju, koji bi bili uzajamno prihvaćeni između zemalja članica EU i mogli bi brzo da se koriste unutar EU i šire.

"Potrebni su nam sertifikati za vakcinacije koji dozvoljavaju da se jasno registruje istorija vakcinacije svakog pojecinca da bi se garantovalo odgovarajuće medicinsko praćenje", rekao je on.

"Zajednički pristup EU po pitanju sertifikata bi takođe otvorio vrata za druge upotrebe da bi se doprinijelo ukidanju restrikcija", dodao je.

Takvu preporuku je dala Grčka, koja je predložila uspostavljanje pasoša za vakcine da bi vakcinisane osobe mogle da putuju. Grčka inicijativa naišla je na uzdržani prijem kod nekoliko zemalja.

Poslije pojave novih zarznijih sojeva Kovida-19, Komisija je takođe zatražila od 27 zemalja članica da povećaju kontrolu na najmanje pet do deset odsto pozitvnih rezultata na koronavirus, navodeći da je spremna da im pomogne finansijski.

"Sada mnoge evropske zemlje testiraju manje od jedan odsto uzoraka, što je suviše malo da se identifikuje razvoj sojeva ili detektuju novi sojevi", rekla je Stela Kiriakides.

EU je već potpisala šest ugovora sa farmaceutskim grupama, vodi pregovore sa još dvije laboratorije i mogla bi da dobije do 2,5 milijardi doza vakcina.

Za sada su samo vakcine Fajzer/BioNTek i Moderna dobile dozvolu Evropske agencije za lekove za primjenu u EU. Evropski regulator će do kraja mjeseca razmatrati vakcinu AstraZeneke.

Sa dvije prve dozvoljene vakcine će moći da se pokrije 80 odsto evropskog stanovništva (450 miliiona ljudi) prema Komisiji. Od pandemije je u EU umrlo 400.000 ljudi.

Preporučujemo za Vas