odbacuje optužbe

Suđenje Navaljnom za klevetu odloženo za 5. februar

U danas odloženom procesu, Navaljni je optužen za širenje "uvredljivih" informacija protiv veterana koji je podržao nedavni ustavni referendum kojim su povećana ovlašćenja Vladimira Putina

3756 pregleda 2 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Ruski sud odložio je za 5. februar suđenje opozicionaru Alekseju Navaljnom za klevetu, izjavila je danas njegova advokatica Olga Mihailova.

"Sud je danas odložio ročište za klevetu jer je Aleksej Navaljni u pritvoru i nije izveden (pred sud)", rekla je Frans presu Mihailova.

Navaljni je uhapšen u nedjelju po povratku iz Njemačke, gdje se oporavljao od trovanja u avgustu, za šta smatra odgovornim ruskog predsjednika Vladimira Putina iako Kremlj to negira.

U danas odloženom procesu, Navaljni je optužen za širenje "uvredljivih" informacija protiv veterana koji je podržao nedavni ustavni referendum kojim su povećana ovlašćenja Vladimira Putina.

Navaljni, kome prijeti novčana kazna i do pet godina zatvora, odbacuje ove političke optužbe.

Ruski opozicionar 2. februara treba da se pojavi pred sudom zbog kršenja uslovne osude od tri i po godine koja mu je izrečena 2014. i zbog čega mu takođe prijeti zatvor.

Navaljnom je u ovom slučaju određen pritvor do 15. februara. Jedan od njegovih branilaca Vladimir Kobzev izjavio je juče Frans presu da je pola sata razgovarao sa Navaljnim. "On se osjeća dobro, dobro je spavao, veseo je i pun energije", rekao je advokat.

Navaljni je u juče objavljenom video snimku na Jutjubu, koji do sada ima više od 18 miliona pregleda, optužio Putin da ima luksuznu i ogromnu vilu na Crnom moru.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov je odmah odbacio te optužbe.

Navaljni je nakon što mu je pozlilo na letu za Sibir, prebačen u Nemačku. Tri evropske laboratorije su zaključile da je otrovan vojnim neurotoksičnim agensom novičok.

Ruski opozicionar i njegove pristalice pozvali su na proteste u subotu 23. januara širom Rusije.

Preporučujemo za Vas