velika britanija

Naučnici s Oksforda spremaju vakcinu protiv novih sojeva korone

Tim koji stoji iza vakcine sa Oksforda i AstraZeneke sprovodi studije izvodljivosti kako bi prilagodili tehnologiju za proizvodnju novih verzija vakcine

4891 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Londona, Foto: Reuters
Detalj iz Londona, Foto: Reuters

Naučnici oksfordskog univerziteta spremaju se da u najkraćem roku proizvedu nove verzije vakcine koja će moći da se izbori i sa zaraznijim sojevima koronavirusa.

Kako piše britanski Telegraf, tim koji stoji iza vakcine sa Oksforda i AstraZeneke sprovodi studije izvodljivosti kako bi prilagodili tehnologiju za proizvodnju novih verzija vakcine.

Portparol univerziteta rekao je da Oksford pažljivo prati uticaj novih sojeva koronavirusa otkrivenih u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu na imunitet koji pruža njihova vakcina i procjenjuje procese potrebne za što brže prilagođavanje vakcina u borbi protiv mutacija kovida-19, prenosi Tanjug.

List podsjeća da je britanski premijer Boris Džonson rekao da će nacionalno regulatorno tijelo za lekove biti spremno da da odobrenje za nove verzije vakcine protiv kovida-19 razvijene da se suprotstave novim varijantama koronavirusa koje se mogu pojaviti u budućnosti.