u odluci navedeno da je država odgovorna za ubistvo demonstranta

Sud u Strazburu osudio Ukrajinu zbog kršenja ljudskih prava tokom protesta

Sudije su jednoglasno presudile da su ukrajinske vlasti "namjerno pokušale da poremete mirne proteste" pribjegavajući "prekomjernom nasilju i nezakonitim pritvaranjima

2307 pregleda 2 komentar(a)
Sud u Strazburu, Foto: Shutterstock
Sud u Strazburu, Foto: Shutterstock

Evropski sud za ljudska prava osudio je danas Ukrajinu zbog kršenja ljudskih prava nad demonstrantima na trgu Majdan od novembra 2013. do februara 2014. godine.

Sud sa sjedištem u Strazburu je u saopštenju naveo i da je "država odgovorna za ubistvo jednog demonstranta".

Sudije su jednoglasno presudile da su ukrajinske vlasti "namjerno pokušale da poremete mirne proteste" pribjegavajući "prekomjernom nasilju i nezakonitim pritvaranjima".

Sudu se obratilo 38 ukrajinskih državljana i jedan jermenski državljanin, koji su učestvovali na tim demonstracijama. Na protestima je učestvovalo 800.000 ljudi, a rezultirali su smjenjivanjem predsjednika Viktora Janukoviča i ustavnim izmjenama.

Sud je odbio neke zahtjeve, ali je donio odluku o većini njih i utvrdio višestruko kršenje osnovnih prava iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, uključujući zabranu mučenja, slobodu okupljanja i pravo na život.

Sudije su zaključile da država nije uspjela da u velikom broju slučajeva "sprovede adekvatnu ili dovoljno brzu istragu o navodnom nasilju".

Sudije takođe ukazuju da su vlasti pribjegavale "proizvoljnim hapšenjima" i otmicama koje su sprovodili agenti koji "rade pod okriljem države".

Sud je takođe konstatovao da je upotreba "prekomjerne sile, ponekad brutalne" na demonstracijama koje su počele kao mirno okupljanje, "doprinjela eskalaciji nasilja".

"Miješanje vlasti je bilo nesrazmjerno i neopravdano", zaključuje se u odluci.

Suočene sa protestima, ukrajinske vlasti poslale su "hiljade policajaca i vojnika", dodaje Sud, koji podsjeća da je bilo više od 100 mrtvih i hiljade povrijeđenih.

Sud je naložio Ukrajini da isplati od 1.200 do 30.000 evra odštete.

Preporučujemo za Vas