Evropska agencija za ljekove i dalje nije odobrila vakcinu

Mađarska prva u EU odobrila vakcinu Sputnjik V

Prema evropskim propisima, nacionalne vlasti mogu da hitno odobre distribuciju proizvoda koji nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), ali tada one snose punu odgovornost

5977 pregleda 309 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mađarska je prva zemlja Evropske unije koja je odobrila rusku vakcinu protiv koronavirusa Sputnjik V, a odobrila je i britansku vakcinu Astrazeneka.

"Farmaceutske vlasti dale su privremenu dozvolu" za te dvije vakcine protiv kovid-19, izjavio je na konferenciji za novinare šef premijerovog kabineta Đerđeli Đula.

Prema evropskim propisima, nacionalne vlasti mogu da hitno odobre distribuciju proizvoda koji nije odobrila Evropska agencija za ljekove (EMA), ali tada one snose punu odgovornost.

Od početka kampanje vakcinacije krajem decembra, Mađarska je dobila oko 330.000 doza vakcina Fajzer/Bionteka i Moderne, koje su za sada odobrene u EU.

"Na nesreću, EMA je izuzetno spora", rekao je Đula.

Kad je riječ o vakcini koju su razvili britanska laboratorija Astrazeneka i Univerzitet u Oksfordu, "Velika Britanija ju je još ranije odobrila i već je koristi", podsjetio je mađarski zvaničnik i dodao da se mišljenje evropskog regulatornog tela očekuje tek krajem mjeseca.

Ruske vlasti su podnijele zahtjev za registraciju Sputnjika V u EU, ali EMA još nije počela proceduru provjere.

"Vlada samo želi da nabavi vakcine koje su već date milionima ljudi i za koje je prirodno utvrđeno da su bezbjedne i efikasne", rekao je Đula. Mađarska je naručila i milion doza kineske vakcine Sinofarm i sada se čeka odobrenje mađarskih inspektora koji su trenutno u Pekingu. U Mađarskoj je od početka pandemije korona virusa umrlo 11.700 osoba.

Preporučujemo za Vas