Fon der Lajen: Proizvođači da ispune obaveze i isporuče vakcine

"Evropa je uložila milijarde u razvoj prvih vakcina i stvaranje istinski globalnog opšteg dobra"

3772 pregleda 1 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: Reuters
Fon der Lajen, Foto: Reuters

Proizvođači vakcina protiv koronavirusa "moraju da ispune svoje obaveze" i isporuče vakcine, izjavila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poslije najavljenih kašnjenja isporuka vakcina u Evropi. "Evropa je uložila milijarde u razvoj prvih vakcina i stvaranje istinski globalnog opšteg dobra. Sada kompanije moraju da ispune svoje obaveze", rekla je ona u video obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Ona je navela da će se zbog toga uspostaviti "mehanizam transparentnosti za izvoz vakcina", koji treba da identifikuje isporuke doza vakcina proizvedenih u Evropi izvan Evropske unije.

Predsjednica Evropske komisije je istakla doprinos Brisela u promociji vakcinacije na globalnom nivou, navodeći da "zdravlje građana i globalni ekonomski oporavak idu ruku pod ruku".

Ursula fon der Lajen je juče direktoru farmaceutske kompanije Astra Zeneka "jasno poručila da očekuje" da ta kompanija ispuni dogovorene isporuke.

Najava Astra Zeneke da će u početku smanjiti isporuku vakcina Evropskoj uniji povećala je pritisak na 27-člani blok, posebno jer Fajzer-Biontek, prva vakcina koja je dobila odobrenje Unije, prošle nedjelje nije isporučena u obećanim količinama. EU je zaključila šest ugovora o vakcinama za više od dvije milijarde doza, ali do sada su odobrene samo Fajzer-Biontekova i Modernina vakcina.

Bonus video: